Френските инвестиции в България надхвърлят 1 млрд. евро

  • 01 ноември 2022 16:04

  • 612
  • 1
Френските инвестиции в България надхвърлят 1 млрд. евро
© Министерство на икономиката
Слушай новината Слушай новината

Преките инвестиции от Франция възлизат на 1,028 млрд. евро, а френските фирми, които развиват бизнес в България са над 200. Това стана ясно по време на среща във формат „закуска с инвеститори“, която министърът на икономиката и индустрията Никола СтояновНикола СтояновНикола Стоянов е роден през 1976 г. в София.   Завършва „Право“ в Софийския университет проведе с представители на френския бизнес у нас, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

„Френски компании са разкрили над 15 000 работни места в България“, каза министър Стоянов. Той подчерта, че като толкова голям работодател e важно тези компании да имат пряк диалог с ресорния министър и да поставят всички проблеми, които имат. „Целта ни е заедно да търсим решенията и да открояваме приоритетните сфери, в които да задълбочаваме партньорството“, подчерта още икономическият министър.

Франция е традиционен търговско-икономически партньор на България. Освен политически, културни и исторически връзки, между двете страни съществуват и добри търговски отношения, като през 2021 г. стокообменът между България и Франция отбелязва ръст от над 17% спрямо 2020 г. и е в размер на 2,2 млрд. евро.

Износът от България за Франция включва продукти на машиностроенето хранително-вкусовата и фармацевтичната промишленост, слънчогледово масло, минерални торове, царевица, етерични масла и др. В тази връзка министър Стоянов акцентира върху факта, че износът от страната ни към Франция се е увеличил с 18% и е в размер на 1,2 млрд. евро през миналата година.

Никола Стоянов: Създаваме инвестиционна карта за реиндустриализация на България

Представени бяха и концепцията за промяна начина на работа и управление на индустриалните зони в България. Сред основните проблеми, които представителите на френския бизнес представиха бяха недостигът на кадри и нуждата от разширяване на дуалното обучение.

Срещата се организира с подкрепата на Посолството на Франция у нас и Френско-Българската търговска и индустриална камара.

Това е третата от поредица срещи във формат „закуска с инвеститори“. Такива бяха вече проведени с представителите на австрийския и немския бизнес в България.

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
612 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.01 | 19:51

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини