Държавата предлага и фирмите да се възползват от помощ за високите цени на горивата

  • 31 октомври 2022 12:31

  • 892
  • 0
Държавата предлага и фирмите да се възползват от помощ за високите цени на горивата
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Нашето предложение за взимане на свръхпечалбите на производителите на горива ще позволи отстъпката от 25 ст. за литър гориво да се вдигне в пъти. Ние ще предложим тя да важи не само за гражданите, но и за фирмите. Това обясни министърът на икономиката Никола СтояновНикола СтояновНикола Стоянов е роден през 1976 г. в София.   Завършва „Право“ в Софийския университет, предава "24 часа". 

Той подчерта, че предложението на служебното правителство за сваляне на цената на горивата е изготвено и на база на преговорите с "Лукойл" през последните месеци, като всички играчи в сектора смятали, че това е правилният подход.

Тази седмица в парламента ще бъдат внесени законовите промени, които вече минаха през Министерския съвет миналата сряда.

Стоянов коментира и идеята на ГЕРБ да се наложи мито при вноса на горива.

"Разбра се, че тази идея не е оптимална - 75% от събраните средства трябва да отидат в бюджета на ЕС, а само 25% от тях да останат в българския. Друг минус била фиксираната сума от 1 лв. на литър, който да се прибира, защото ако горивото поскъпне отново, няма да се увеличи сумата, която да се събира в бюджета. При служебното правителство, от друга страна, става въпрос за процент от печалбата", обясни той.

Делян Добрев (ГЕРБ): Горивото ни е надписано с лев за литър

"Чувам, че и представители на ГЕРБ мислят в тази посока - да отиват средствата във фонд, което да позволи да има повече средства за помощи за литър гориво. Много е хубаво, че имаме диалог и с някои партии вече мислим в една посока", заключи министър Стоянов.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
892 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини