Ток и парно - най-предпочитан начин за отопление и тази зима

  • 30 октомври 2022 07:58

  • 1633
  • 1
Ток и парно - най-предпочитан начин за отопление и тази зима
© Novini.bg/ Canva

Зимният сезон настъпва и все повече домакинства търсят алтернативни на досегашните си методи за отопление и пресмятат кое ще излезе най-евтино. Цените на електроенергията, парното и дървата за огрев са сериозно повишени в сравнение с миналата зима.

Кореспондентите на БТА в страната потърсиха отговор кое е най-изгодно и предпочитано от различните домакинства в различните региони.

Във Варна най-евтино излиза отоплението с климатик

Най-добрият вариант за отопление през зимата са термопомпите от типа въздух-въздух, които в ежедневието наричаме климатици, каза за БТА гл. ас. инж. Надежда Досева - специалист по топлотехника, от Техническия университет във Варна. По думите й дори да не са от най-ново поколение, те пак са икономични и при консумация 1 киловат енергия произвеждат 3 киловата топлинна мощност. При най-новите разходът на ток е още по-нисък.

Инж. Досева посочи, че една термопомпа, т.е. климатик, не може да отоплява целия дом, а трябва да има такъв във всяко помещение, защото е по-икономично.

За възобновяемите източници, например фотоволтаици, нейната позиция е, че те имат слабостта да не могат да обезпечават напълно топлинните ни потребности във всеки момент. По думите й причината е, че те са зависими от климатичните фактори – интензитета на слънчевото греене, температура на въздуха и т.н.

Проучване на БТА във Варна показа, че най-евтината оферта за дърва за огрев е за 160 лева за кубик, но няма наличности. Иначе на пазара се предлагат по-малки обеми на цени между 80 и 130-135 лева. Чувал дърва е 10 лева, а разпалките в същото количество струват 5 лева.

Цената на един 15-килограмов чувал пелети във Варна варира между 11 и 19 лева. Стойността зависи от материала, от който са направени. Екобрикетите от слънчоглед и дърво се предлагат за 500 лева на тон, а 20-килограмов чувал струва 10 лева. Брикетите от въглища не могат да бъдат намерени за по-малко от 350 лева за тон.

Въглищата в крайморския град вървят по 450 лева за тон. 20-килограмов чувал, пълен с това гориво, е минимум 9 лева. На пазара се предлагат пресети и непресети въглища в чували. Цените са съответно 12 и 10 лева.

През тази зима абонатите на „Веолия Енерджи“ – Варна ще ползват парно срещу 136,51 лева за МВтч, като това е цената без ДДС. В сравнение с 2020 година стойността на отоплението се е повишила с над 38 процента.

Печки с пелети и климатици предпочитат във Велико Търново

Във Велико Търново и региона се наблюдава застой в купуването и монтирането на газови котли и инсталации, заради нестабилната ситуация с доставката на газ и несигурността по отношение на неговата цена. В навечерието на зимния сезон хората все повече предпочитат да инвестират в електрически уреди и термопомпи, каза за БТА Петър Петров, специалист в една от големите фирми за инженеринг и търговия за отоплителни уреди и съоръжения.  По думите му от началото на годината купуването и монтирането на газови уреди е намаляло около 20 пъти спрямо предишните години. Хората предпочитат да инвестират в климатици и термопомпи, които са скъпи като първоначална цена, но възвръщаемостта е добра. 

Много домакинства преминават на печки и отоплителни системи, които се захранват с пелети. Цената на пелетите от местни производители е над 800 лева за тон. Цената на дървата за огрев, които се продават на борсите, започва от 150 лева на кубичен метър, а много хора се запасяват с тях заради опасения от прекъсване на електричеството през зимата. 

Битовите абонати на „Топлофикация-Велико Търново“ са около 3000. За тях през този отоплителен сезон цената на топлинната енергия ще бъде увеличена с около 11, 29 %, след като Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди нови цени от първи юли тази година, каза за БТА Александър Димитров, изпълнителен директор на дружеството. По думите му това увеличение ще оскъпи досегашните сметки с около 15 лева месечно. Горещата вода, доставяна от топлоцентралата, остава целогодишно на цена от 8 лева за кубически метър, допълни той. Според него дружеството е готово за предстоящите студени дни, извършени са основни ремонти по трасетата, осигурени са необходимите количества за двата вида гориво, с които работи централата – природен газ и биомаса. 

И в Монтана масово слагат климатици преди зимата

Отоплението с климатик излиза най-евтино към този момент и заради това в последните два месеца нямаме и минута свободно време, каза за БТА собственик на фирма за доставка и монтаж на климатици. Той коментира, че бригадата му има записани дати за поставяне на климатици с около месец напред. В големите вериги магазини, които също поставят климатици, записването е за два-три месеца напред и на практика човек си купува климатик, който ще му бъде монтиран след около 60-70 дни. Една нова инверторна машина харчи 40-50 лева ток на месец, ако работи постоянно и осигурява отопление при температури навън до минус 25 градуса, а някои и до минус 35, отбеляза ръководителят на фирмата за климатици. 

Стопанин сподели пред наш репортер, че си е поръчал три климатика още преди два месеца, фирмата му ги е доставила, той си е платил климатиците и монтажа, но още не са поставени поради голямата ангажираност на майсторите. 

В Монтана има газификация и отоплението на синьо гориво е възможно, но абонатите не са прекалено много заради високата първоначална инвестиция, съобщиха за БТА от фирмата, която газифицира града. Стопанин, отопляващ се на газ, съобщи, че до миналата година за двустаен апартамент е плащал разсрочено целогодишно по 100 лева на месец, но от тази година фирмата е преминала на заплащане месец за месец. През лятото сметката е 40-50 лева само за топла вода, но от зимата с включването на отоплението се очаква тя да достигне 200-250 лева в зависимост от това колко е студено навън. Той коментира, че ако газта е прекалено скъпа, може да премине на отопление с климатика, който си е поставил за охлаждане през лятото.

Най-използването гориво в Монтана и региона в последните години са дървата, които всеки сам си добива или си купува от фирми или приятели. През тази година обаче цената им се повиши до около 150 лева за кубик и някои от домакинствата започнаха да се преориентират към отопление на климатици. Загрижени за замърсяването на въздуха, което причиняват печките на дърва и въглища, от общината в Монтана започнаха амбициозна програма за безплатна подмяна на печките на твърдо гориво с котлета на пелети или природен газ. Планира се със средства от ЕС да бъдат подменени отоплителните уреди на около 4000 домакинства и така замърсяването на въздуха с прах в зимните месеци да се намали. 

В Търговище предпочитано е отоплението на дърва

Ръст в цените спрямо миналата година има при всички възможности за отопление, показа репортерска проверка. Най-предпочитано, предвид региона и покупателната способност на хората, остава отоплението на твърдо гориво. Местните фирми предлагат дърва – нарязани и нацепени, на цена от 280 лева за тон, с безплатен транспорт в рамките на града. По думите на управителя Джемал Алиев в момента търсенето е намаляло, тъй като хората са се подсигурили. Друг е въпросът, че и дървата липсват. За сравнение, през миналия отоплителен сезон фирмата с 10-годишен опит в бранша е предлагала същото количество на цена от 170 лв. 

При въглищата в региона също има сериозно увеличение. Продавач консултантът в „Първо частно топливо“ в Търговище Валентин Братоев посочи, че в базата разполагат с донбаски въглища, които заради калоричността си се търсят и най-много. Цената за чувал от 25 кг е 23 лева. Спрямо миналия отоплителен сезон има сериозно увеличение. Но пък отоплението с въглища, макар и по-трудоемко и замърсяващо, е по-евтино отколкото с дърва, изчислява Братоев.

Като алтернатива на традиционните горива от години се налагат екобрикетите, произвеждани в „Роса“ АД в Попово, от слънчогледова люспа -  технологичен отпадък при производството на олио. Те са екологично чисто гориво и биха могли да заменят въглища, дърва, брикети от въглищен прах, горивна нафта и други, посочи Димка Колева – работник в складовата база. Тази година те се продават на чували и на палети в големи количества. За брикети в чувал от 15 кг на палет клиентът заплаща 12,60 лв., а ако е на дребно – по 12,75 лв. При големи количества цената е 740 лева за над един тон, а под един тон – 750 лв. И тук има ръст на цените – миналата година тонът е струвал 390 лв., уточни Колева. 

Производителите обясняват, че един тон брикети от слънчогледова люспа по калоричност се равняват на 1,90 тона дърва за огрев, 1,4 тона кафяви въглища, 2,5 тона брикети от въглищен прах или 500 л горивна нафта. Те не съдържат вредни емисии и смоли. Предимства при тях са високата калоричност, ниското съдържание на нищожно отделящите се емисии в атмосферата.

В два от петте общински центъра – в Търговище и в Попово, има и газификация. Заради повишените цени на газа, една част от абонатите през това лято са преоборудвали домакинствата и преминават на отопление на ток. От дружество „Аресгаз“ в Търговище уточниха за БТА, че цените се формират според предварително заявеното от клиентите потребление. При по-голямо такова цената е по-ниска - 260.25 лв. /МВтч без ДДС, а при по-ниско – 286,63 лв. /МВтч без ДДС.

Перничани масово ползват централно парно отопление

Преобладаващата част от сградите в Перник - жилищни и обществени, са на централно парно отопление. „Перник е най-топлофицираният град в България, ние не можем без нашата топлоцентрала“, твърди кметът Станислав Владимиров. В момента топлоенергията в домовете на перничани струва 127,20 лв./МВтч. Миналата зима цената й е била 101,18 лв./МВтч. Според ръководители на местната "Топлофикация" перничани ползват една от най-евтината топлоенергия в страната.

За да облекчи абонатите си, "Топлофикация - Перник" провежда две кампании. С акцията под наслов "Замразете сметките, не дома си" дружеството обяви нова промоция за сключилите договор "Равни вноски". Договорът предвижда сумите за парно и топла вода да се издължават на равни месечни вноски, изчислени на база потребление на топлинна енергия от предходната година. При този контракт се ползва 8 процента отстъпка при предплащане на шест месечни вноски и 10 процента при авансово плащане на 11 вноски. С 20 на сто по-ниски ще бъдат и изравнителните сметки на абонатите с договор „Равни вноски“.

От "Топлофикация-Перник" уверяват, че при наличието на договор "Равни вноски" отстъпките до голяма степен компенсират увеличението, заедно с намалената ставка на ДДС.

"Този сезон дървата за огрев са дефицитни и доста по-скъпи, цената на природния газ също. Парното освен най – комфортно, остава и най – евтината алтернатива за зимно отопление на домакинствата", увери Йордан Йорданов - ръководител на отдел "Маркетинг и продажби на топлинна енергия" в "Топлофикация - Перник".

Наскоро дружеството обяви и кампания "Безлихвена ваканция". Абонатите с просрочени фактури ще могат да погасят безлихвено задълженията си до края на годината, без да подават молба за разсрочване.

Отопление на ток и парно предпочитат в Сливен

Близо 14 хиляди са битовите абонати на ТЕЦ – Сливен, съобщи за БТА инж. Павлин Костов, изпълнителен директор на "Топлофикация - Сливен инж. Ангел Ангелов“. С парно отопление са почти всички болнични заведения, социални домове, училища, детски градини, общински и държавни сгради в областния град.

Цената на парното в Сливен през новия отоплителен сезон ще бъде с близо 20-21 процента в сравнение с миналата година. Парното ще струва 113,27 лв./МВтч, като цената до момента е била 93,82 лв./МВтч. Така за един средностатистически апартамент с хол, спалня и кухня, от порядъка на 60-65 квадрата, сметките не би следвало да превишават 140-150 лева на месец, сочат изчисленията на специалистите. По думите на инж. Костов, в България към момента няма "Топлофикация", която да предлага по-ниска цена на клиентите си. Той допълни, че броят на договорите с абонати в навечерието на новия отоплителен сезон не е по-нисък в сравнение с миналата година.

Дървата за огрев в община Сливен са на цена 160 лева за кубик от началото на лятото, когато хората обикновено се запасяват за предстоящия отоплителен сезон. Пелетите достигат от 850 до 900 лева за тон, показа проверка на БТА. Същата е цената на дървата за огрев и в Нова Загора, каза за БТА кметът Галя Захариева. Градът е газифициран от деветдесетте години и голяма част от домакинствата са на газ, посочи, тя и допълни, че много хора се отказват от тази алтернатива и преминават на ток. 

Цената на кубик дърва от общинския горски фонд в Твърдица, с включен транспорт, е 70-80 лева, каза кметът на общината Атанас Атанасов и добави, че на свободния пазар цената достига до 160 лева. Хората там се отопляват предимно с дърва. В Котленско, където хората се отопляват предимно с дърва, цената на кубика е 60 лева с ДДС, съобщи за БТА Росица Недкова, директор на Териториалното поделение на Държавното горско стопанство. Тази цена е без транспорт и за дърва, които не са нарязани, уточни тя.  За местното население са определени 21 хиляди кубика, от които около 17 хиляди кубика са издължени към момента. Основно стопанството задоволява нуждите на местното население.

В Хасково най-евтино е отоплението на ток

В Хасково и региона най-евтино е отоплението на ток. Цените на доставчика за битови потребители EVN са 0,24812 лв. с ДДС за киловат за дневната енергия и 0,14250 лв. за нощната тарифа.

В момента отоплението на дърва и въглища наистина е по-неизгодно от електричеството, признава търговецът на твърдо гориво Георги Георгиев. По борсите в южния областен център тон дърва се харчат на цена около 350 лева за тон, а въглищата гонят 1 100 лева за тон.

В Димитровград и Свиленград, където има много обществени сгради на газ, вече обмислят алтернативи, съобщиха от общинските администрации. В Свиленград има и битови абонати на газ, които ще трябва да плащат по 368, 71 лв. с ДДС за мегаватчас, ако решат да се топлят на синьо гориво. Причината за по-високата цена отколкото на други места е, че газът не идва по тръба, а се доставя в компресиран вид.

Денталният лекар от Хасково Николай Колев е решил проблема с топлото със собствени слънчеви колектори и т. нар. „чилър“ система, повече позната като термопомпа. Той изчисли пред БТА, че разходите му тази зима ще бъдат с около 30 процента по-ниски, отколкото ако бе на климатици в жилищния си имот.

Фотоволтаиците са все по-често срещани в Разград

Все повече фирми, предприятия и хранителни магазини в Разград и региона инвестират във фотоволтаични системи за собствени нужди. Не са малко и домакинствата в района, които монтират на покривите на сградите си фотоволтаици, каза за БТА зам.-кметът на община Разград Мирослав Грънчаров. По думите му като гражданин той също е взел решение да вложи средства в поставянето на 5 kW фотоволтаична инсталация на покрива на къщата си. Грънчаров е убеден, че инвестицията му от 10 000 лв. е изгодна, защото за около 4-5 години сумата ще се изплати от намалените сметки за електричество и топла вода. Зам.-кметът припомни, че Разград е сред първите български общини, които внедриха водородно гориво за отопление на административната сграда. Освен че има екологичен ефект, въвеждането й води и до намаляване на разходите за отопление, като разходът за метан намалява с 30 процента. При настоящите цени на природния газ възвращаемостта на инвестицията е за един и половина отоплителни сезона, коментира Грънчаров. 

Докато преди година-две отоплението с камини и котли, които работят с пелети, беше масово предпочитано от домакинствата, то все повече хора се преориентират към алтернативно отопление с климатици, показа проучване на БТА сред разградчани. Ведат Али обясни, че миналата година е плащал за тон слънчогледови пелети между 150 и 180 лв., а тази цената им надвишава 600 лв. Георги Тодоров е избрал отоплението с климатик, като по думите му разходите на двучленно семейство излизат над 100 лв. на месец.

Проверка на БТА сочи, че в Разградско не са малко хората, които залагат на отоплението на дърва. От Общинското предприятие „Разградлес“ съобщиха, че в сравнение с предходната година има ръст с 20 на сто на заявките за доставка на дърва. Твърдата широколистна дървесина се доставя за 81,60 лв. за пространствен кубик, а цената на акацията е 55,20 лв. Нарязаните дърва до адрес струват 180 лв. на тон, а нацепените се продават за 200,40 лв. За тенденция към презапасяване потвърдиха и от Държавното горско стопанство в Разград и частните фирми.

В Силистра преминават от дърва на ток

Според търговците на дърва в региона, хората се насочват към отопление с електричество. Фирмите, които търгуват с отоплителни материали, избягват да дават конкретна информация за цените. Най-общо те обявяват 320 лева за дърва и около 1000 лева за пелети. Основното, което съобщават търгуващите с дърва, е липсата на работници, което оскъпява дървата за огрев. Информацията от търгуващите с дърва и въглища не дава представа за нуждите на хората. Но за това може да се съди, макар и непряко, от информацията на Регионалната дирекция за социално подпомагане.  

Подадените в областта заявления-декларации за отпускане на целева помощ за отопление за сезон 2022/2023 г. са общо 7 628 броя, към края на октомври. Издадените до момента заповеди за отпускане на целевата помощ са общо 5 718. За предишния отоплителен сезон - 2021/2022 г., подадените заявления-декларации са били 7 508, като помощта са получили 5 556 лица и семейства. Алтернативата за отопление с газ се осъществява от „Ситигаз България" ЕАД. Засега така се отопляват около 20 обществени сгради в Силистренската община – детски градини и ясли, учебни заведения, едно социално заведение, административната сграда на общината. По данни от дружеството в Община Силистра е изградена газоразпределителна мрежа с обща дължина над 50 километра на територията на гр. Силистра, като ежегодно  дружеството разширява мрежата си и достига до нови потребители. Присъединени са над 1000 обекта в града, в това число за битови, комунални и промишлени цели. Към момента няма изградена мрежа в други населени места в областта, показва справка от дружеството.

В Русе най-евтино излиза отоплението на ток

В Русе тази зима най-евтино ще е отоплението на ток, заяви пред БТА Милен Тодоров, собственик на фирма за климатични системи. Той посочи, че според информация на Агенцията за устойчиво енергийно развитие разходът за отопление за киловат/час е 5,3 стотинки с климатична система, която работи на принципа термопомпа вода-въздух, а 7 стотинки е с инверторен климатик. 

Печката на въглища харчи 7,7 стотинки за киловат/час, печката на дърва - 7,8 стотинки, екопелетите - 10,1 стотинки, топлофикация - 13,1 стотинки, а отоплението с течни горива е 18,7 стотинки. 

Проучване на БТА показа, че цената на топлинната енергия с топлоносител гореща вода от "Топлофикация-Русе" е 105,48 лева/МВтч без ДДС. Изпълнителният директор на дружеството Севдалин Желев коментира, че цената се е повишила с около 13 процента спрямо миналата година. Абонатите на "Топлофикация-Русе" са около 20 000. 

От "Топливо" АД съобщиха, че цената на тон въглища е 1008 лева. Чувалът от 25 килограма е 25,20 лева, като миналата година е бил 7 лева. Украинските пелети се продават за 1248 лева за тон. От русенска фирма, която продава дърва за огрев, обясниха, че цената на кубик е 180 лева, а миналата година е била около 100 лева. 

Общо около 25 000 лева е инвестицията за изграждането на соларна система от 10 киловата и необходимите към нея батерии за електрозахранването на еднофамилна къща, коментира Милен Тодоров. Системата от 10 киловата е изградена от 22 панела, които могат да бъдат разположени на покрива на къщата или в двора. Цената й е между 15 000 и 17 000 лева. С тази система ще могат да работят два бойлера за гореща вода през деня, обясни Тодоров. За отопление през тъмната част на денонощието ще е необходимо да се закупят батерии - 15 киловат/часа, от нов клас, които са с продължителен живот. Цената им е от 7000 до 10 000 лева.

С тяхна помощ през нощта ще можем да стоплим едно или две помещения с климатична система от висок клас, която харчи между 400 и 500 вата на час. При изчерпване на заряда на тази батерия ще си помагаме с ток от мрежата, обяснява Тодоров. Така общата инвестиция е между 22 000 и 27 000 лева за едно домакинство. Ако сметнем, че едно домакинство плаща между 200 и 300 лева месечно сметка за електричество през студения период от годината, то инвестицията за изграждането на соларна система ще бъде възвърната за шест-седем години, обобщи Тодоров. 

Видинчани се отопляват основно на твърдо гориво и ток

Видинчани се отопляват основно на твърдо гориво и ток. Градът е сред малкото в България, който централно не е газифициран и топлофициран. Това е и причината замърсеността на въздуха в дунавския град да е една от най-високите в страната, показа проверка на репортер на БТА.

Основното отопление през зимния сезон е на твърдо гориво - въглища и дърва. Кубик дърва, метровки, се продават на цени от 100 до 120 лева на гражданите. В някои общини, които имат общински гори, снабдяват населението с преференциални цени - в повечето случаи под 90 лева.

По-платежоспособните видинчани се отопляват на ток, но при сегашните по-високи цени на електроенергията, много от тях се питат как ще успеят да си платят сметките при галопиращата инфлация.

Близо 3000 домакинства от община Видин подписаха договори по проект за близо 12,5 милиона лева, осигурени по Оперативна програма "Околна среда“ за подмяната на печките на твърдо гориво с екологично ефективни отоплителни уреди. Подмяната е в ход и процесът трябва да приключи до 30 ноември 2023 година, каза ръководителят на проекта инж. Румен Лилов. На първите домакинства вече са монтирани котлета и камини с различна мощност и отоплението ще се извършва с пелети.  В последните месеци драстично е скочила цената на пелетите от дървесен вид. Цената за тон варира в зависимост от вида от 980 лв. до 1700 лв. Домакинствата уточняват, че за един отоплителен сезон без икономии са необходими около 3 тона пелети, което в пари означава над 3 000 лв.  за сезон.

Специалисти коментират, че независимо от цената на тока към настоящия момент за основния потребител, които  живее с жилище от около 70-80 кв.м, най-евтино ще му излезе отоплението с електрическа енергия, с климатик. Видинчанинът Александър Иванов бе категоричен, че и през този отоплителен сезон ще се справи със сметките, без да пести. За топлото в жилището, в което живее - от 40 кв.м, и отоплява с климатик, дори и в най-студените дни месечните сметки за ток не надхвърлят 150 лв.

В Плевенско купуват дърва за огрев на преференциални цени

Община Плевен е една от малкото в България, която предоставя дървесина на местното население на преференциални цени. Цената за пространствен кубически метър дъб е 54 лева с ДДС, на акацията е около 50 лв. с ДДС , обясни пред БТА Иван Мариновски – директор на Общинското предприятие „Управление на общински земи и гори”. Средногодишното ползване на дървесина от общинския горски фонд е около 10 500 -11 000 плътни кубически метра дървесина, от които 95 процента отиват за местното население. По данни на кметовете за един кубик дърва доставката излиза от 25 до 35 лв. Цената е по-висока от миналогодишната предимно заради скока в цените на горивата.

Около 85 лева ще струва отоплението за месец на едностаен апартамент в Плевен, ако ползва услугите на „Топлофикация“ АД. Цената за двустаен е около 148 лв., а за тристаен 230 лева, изчисли за БТА инж. Йордан Василев, директор на топлофикационното дружество. Той посочи, че увеличението от миналия отоплителен сезон към настоящия е с около един лев за мегаватчас. През миналата година цената е била 104.69 лв. за мегаватчас, като сега е 105.6 лв. с ДДС.

Предпочитан начин за отопление в Плевен е и този на природен газ. Доставчик е „Аресгаз“ ЕАД. В град Плевен на природен газ се отопляват 2500 домакинства. Няма отлив на клиенти към момента, съобщи за БТА Борислав Тинков, директор "Маркетинг и продажби". Той коментира, че ориентировъчната консумация за жилище от 60 кв. метра е 100 куб. метра природен газ за месец през зимата. Годишна консумация на такова жилище за отопление, топла вода и готвене е от около 700 кубика. От дружеството се надяват да бъдат приети компенсации от Народното събрание за потребителите на природен газ, които да обхванат периода от 1 ноември до 31 март.

В Кюстендил много от домакинствата се отопляват с дърва

В Кюстендил няма централно топлоснабдяване, но градът е един от най-газифицираните в страната. В газопреносната мрежа са свързани големи стопански потребители, голяма част от общинските сгради (училища, детски градини, административни сгради), както и над 1 200 битови потребители. Съгласно данни, предоставени на общината от Овергаз Мрежи АД, доставените количества енергия от природен газ през 2019 година са 70 320.96 МВч.

По данни за 2019 година от ЧЕЗ Електро България АД, в общината е консумирана общо 106 345 095 кВч електроенергия, като 79 828 913 кВч или 75 процента са за битови нужди. Данните са записани в плана за интегрирано развитие на Общината. 

Освен електричество и природен газ, в преобладаващата част от жилищните сгради в общината се използват дърва за отопление и в редки случаи – пелетизирана дървесина. Продължават да се използват и въглища за отопление, което пък се отразява на качеството на въздуха.

Според специалисти, на територията на общината има потенциал за използване на слънчева енергия, геотермална енергия и енергия от биомаса. Има и частни жилищни сгради, в които са инсталирани слънчево-колекторни системи, а в бита използват термопомпени системи с директно изпарение, но практиката не е масова. "Инвестицията е доста скъпа и се изплаща за няколко години, а заради несигурността на енергийния пазар - и доста рискова", твърдят специалисти.

Заради неяснотата с доставките и цените на газа, много домакинства през лятото инвестираха в климатици. "Това едва ли е решение, защото се очаква цената на електричеството през следващия месец да бъде по-висока. От друга страна, при претоварване на мрежата, това ще доведе със сигурност до спиране на електричеството", коментира пред БТА Севделин Атанасов. Той отоплява жилището си на газ от 17 години и ползва газта за отопление, печка и бойлер. "През миналата година сметката ми през студените месеци беше около 100-120 лв., но през топлите месеци плащах по 20 лв. През тази година сметката през лятото ми се увеличи с четири пъти и ако зимата е така, ще ми е изключително трудно да плащам по 400-500 лв. на месец. Не смятам обаче, че зимата ще е тежка, че няма да има газ и че цената му няма да падне", коментира Атанасов. Според него инвестицията в купуване на качествен климатик би оскъпила повече разходите на домакинството до изплащането му.

Въпреки че Югозападното държавно предприятие и поделенията му в Кюстендилско през тази година са предоставили двойни количества дърва за населението спрямо миналата година, в Кюстендил много домакинства не успяха да се осигурят навреме с дърва за зимата. Цената им скочи почти двойно, до 180 лв. за кубик. Поскъпна и цената на въглищата, които в момента се търгуват за над 600 лв. за тон.

Търсенето на климатици в Стара Загора е повишено

Търговците на климатици в Стара Загора отчитат повишен интерес. „Наблюдава се увеличение на желаещите да поставят в домовете си климатици за отопление през следващия зимен сезон. При нас има заявки за монтаж, които ще могат да бъдат изпълнени в края на месец ноември или в началото на месец декември“, посочи пред БТА Денко Росенов, служител във фирма за продажба и монтаж на климатици. По думите му въпреки повишението на цените на климатиците, те са енергоспестяващи, което ще доведе до по-ниски сметки за потребителите.

Почти три пъти повече са заявките за дърва за огрев в Държавно горско стопанство (ДГС)-Стара Загора тази година в сравнение с предходната, съобщи за БТА директорът инж. Иван Чергеланов. Предоставяната от ДСГ-Стара Загора дървесина е 72,60 лева с ДДС за пространствен кубик на склад в гората. Транспортът и осигуряването на фирма за доставката е за сметка на клиента, но спрямо пазарната цена ние предлагаме почти на половина от нея. Пазарната цена на свободния пазар в момента на дървесината е около 170 лева“, обясни още инж. Чергеланов.

В Смолян най-евтино ще е отоплението на дърва

Дървата за огрев остават сравнително по-евтиният вариант за отопление в област Смолян, дори след сериозното поскъпване на дървесината от началото на годината.  Иглолистни нацепени дърва се продават за около 130 лв. за кубик, според данни от търговец на твърдо гориво. Около 200 лв. за кубик струват широколистните нацепени дърва, но се намират по-трудно в навечерието на отоплителния сезон.  Непроменени в сравнение с 2021 г. остават цените, на които Южноцентралното държавно предприятие продава дървата, но транспортирането им допълнително оскъпява крайния продукт до нива на пазарните цени. Средно 42 лв./кубик струват широколистните цепеници за отопление, ако се купят от временните складове на ЮЦДЦ на място в гората.  Предприятието е планирало за тази година 70 000 кубика дърва за огрев в повече от миналогодишните разчети, съобразявайки се с повишеното търсене на дървесината за отопление, според инж. Здравко Бакалов, директор на ЮЦДП. Над 310 000 кубика от планираните вече са осигурени за отопление. 

Почти двойно е повишен интересът към закупуване и монтаж на соларни инсталации в област Смолян от началото на лятото, според инж. Недко Пашамов, експерт по соларни системи и автор на книгата „Въведение във фотоволтаиката“. Предпочитанията към соларните системи се наблюдават след поскъпването на електроенергията и други енергийни източници. Преобладаващ вариант на соларни системи при битовите абонати е монтиране на термопомпи в комбинация с фотоволтаици, обяснява инж. Пашамов. Според него соларна инвестиция до 5 киловата  за една къща може да бъде около 12 – 16 хил. лева и се изплаща за над 10 години при сегашните цени на електроенергията. След около 2 години, когато битовите потребители също ще трябва да купуват енергия от свободния пазар, възвращаемостта на инвестицията ще се намали до 4 – 5 г.  Преминавайки към соларни инсталации, хотели в планинската област изплащат инвестицията в тях за около 2-3 г., пресмята специалистът по фотоволтаици. 

Малките хотели в Смолянска област основно разчитат на отопление на дърва и пелети, обяснява Георги Пампоров, председател на Съюза на родопските хотелиери и ресторантьори. Камините с пламтящи дърва дори се считат за задължителна част от уюта на семейните хотели и къщи за гости в планината. 

Климатиците са предпочитани в Ловеч

Жителите на Ловеч търсят по-евтин начин за отопление. Повечето избират тази зима да се отопляват на ток, показа проверка на БТА. Двойно се е увеличило търсенето на климатици тази есен в сравнение с миналата годината, а цените са се покачили с 40 процента, заяви Цветан Милков, собственик на магазин за климатици. По думите му няма проблем с доставките, има разнообразие на модели, но за монтаж се чака 20-30 дни заради натовареността на работниците.

Миналата зима Павлин Иванов и семейството му са се отоплявали с пелети, този отоплителен сезон обаче избират климатиците. Към този момент ще се отопляваме с климатици и в студеното време ще ползваме пелети, но в ограничено количество, тъй като са много скъпи, посочи Иванов. 

Репортерска проверка на БТА установи, че цената на тон пелети вече е хиляда лева и продължава да расте, а основните доставки са от Турция и Украйна. Българските фирми са ограничили производството заради скъпия ток, недостига на дървесина и намаленото търсене, каза за БТА Илко Илиев, управител на склад.

Сериозно са поскъпнали и дървата за огрев в Ловеч. В момента едно пале от 0,8 куб. м нарязани и нацепени дърва за огрев в повечето складове в областта се продава за 145 лева, при 115 лева през лятото и 95 лева през септември миналата година. Метровите дърва за кубик са от 130 лева до 150 лева.

Въпреки високите цени търсене има, а търговците уверяват, че има достатъчно количества. 

Друг вариант за отопление на домакинствата в Ловеч е природният газ. Цената му след драстичното покачване спадна за битови потребители с 31 процента на мегаватчас, информират от „Овергаз Инк.“ АД. Въпреки това хората са притеснени дали ще могат да си плащат сметките. Голяма част не биха предприели стъпка да преминат към друга алтернатива на отопление, тъй като трябва да направят скъпа инвестиция, без да са сигурни дали тя ще се възвърне.

И в Ямбол отоплението на ток ще излиза най-евтино

На територията на област Ямбол няма топлоелектрическа централа. Преди двайсетина години частната компания „Овергаз“ изгради газоразпределителна мрежа в Ямбол, а през 2020 г. газифицира и близкото до града село Кабиле. Така вариантите за отопление в региона през зимата са три – ток, твърдо гориво или газ, но само в две населени места.

Ирина Петрова и семейството ѝ са едни от първите в Ямбол, решили да отопляват апартамента си на природен газ преди години. Досега потреблението си са плащали на равни вноски с една изравняваща годишно. Най-много им е струвало около 200 лв. на месец. „Ако стане 450 лева ще ни е непосилно“, каза тя. Междувременно семейството вече си е купило „за всеки случай“ и един климатик.

План „Б“ за отопление обмисля и четиричленното семейство на Анета от село Стефан Караджово в крайграничната община Болярово, които досега са ползвали дърва за огрев. „Купихме пет кубика за общо 200 лева от общината, но ги пазим ако стане много студено. Преминаваме на климатици, защото с дървата вече стана трудно“, каза тя.

Дървата за огрев фирмите в региона предлагат между 160 и 200 лева за кубик. Общините и горските стопанства осигуряват дърва преференциална цена между 50 – 60 лева за куб. м, но количествата са ограничени. Завишено е търсенето на климатици, но заради този „бум“ доставките и вносът им често се бавят, каза Веселин Василев, управител на фирма за доставка и монтаж на климатици в Ямбол.

Някои прибягват и до алтернативни начини за отопление. Сред тях е четиричленното семейство на Димитър Богословов от Ямбол, който решава да заложи на соларни панели. „Едно домакинство с инвестиция от 6000 лева може да си осигури пълна независимост в слънчевите дни. Обаче има едни особени проблеми – няма работна ръка. Всички монтажници са ангажирани по големите обекти“, каза той.  

Във Враца най-масово използват дърва за огрев

Дървата са основният материал за отопление на домакинствата във Врачанско, особено в селата. Запасяването с дърва започна още в горещите летни месеци заради очакването, че цените на нарязаните дърва няма да спрат да се покачват. Сега еднометрови дърва за огрев се предлагат 130-140 лева за кубически метър, а нарязаните са значително по-скъпи – от 160 лева нагоре. 

Въглища, дори от Донбас, според обявите, също се намират, показа проверка на БТА. Заради рязкото увеличение на цените още в началото на миналия зимен сезон, интересът към тях не е голям. На пазара във Враца се предлагат пакетирани въглища по 25-26 лева за чувал от 25 килограма. Затова собствениците на локални парни инсталации на дърва и въглища още от предходния зимен се ориентират към заместването им с различни отоплителни електроуреди, като изборът зависи от финансовите възможности на купувачите.

Само Враца и Козлодуй разполагат с централно отопление. Газификация има в областния град и в Мездра. Екологичният и икономически ефект от този начин на отопление не се поставя под съмнение. Проблемът е в непрекъснато повишаващите се сметки заради природния газ (врачанската топлофикация работи с този енергоносител). За разширяването на газифицирането препъни камък е голямата първоначална инвестиция от домакинствата, която трудно се решават да направят, защото трябва да вземат кредит.  

Шуменци предпочитат електричество пред газ

Анкета на репортер на БТА сред множество шуменци, които предходни години са се отоплявали на газ показа, че през този зимен сезон ще си осигурят топлото в жилищата с климатици.  Част от тях казаха, че отоплението с газ е добра алтернатива и ще го ползват отново, след като са инвестирали във вътрешни инсталации и са осигурили добра топлоизолация на жилищата си. Те обърнаха внимание и на екологичния ефект от отоплението с газ.

В Шумен от години няма централно топлоснабдяване. Голяма част от жителите му освен на ток, се отопляват с дърва и твърди горива, а въздухът през зимните месеци често е замърсен. 

Около 180 000 пространствени кубически метра дърва за огрев са доставили към 26 октомври 18-те стопанства в обхвата на Североизточното държавно предприятие (СИДП) на близо 32 000 домакинства от областите Шумен, Търговище, Добрич и Варна. През миналата година заявените и получени количества са били двойно по-малко, съобщиха за БТА от пресцентъра на предприятието. Оттам уточниха, че и в момента продължават да се изпълняват заявките на хората по места, като до края на годината ще бъдат разпределени още около 30 000 пространствени кубически метра дърва за огрев.

По данни на Североизточното държавно предприятие, предоставени на БТА, утвърдените цени за продажба на по-качествените дърва за огрев на физически лица на временен склад, без включен транспорт и товарене, в различните стопанства на предприятието са от 50 до 57 лева за пространствен кубически метър. С включени разходи за товарене, разтоварване и нарязване на дървата обаче цената се увеличава двойно, припомниха на БТА хора, които се отопляват с дърва. Според тях, при добре изолирано жилище, според зимния сезон, са необходими за отопление от пет-шест до девет – десет кубически метра дърва за огрев.

Цената на електроенергията (с мрежови услуги), предлагана на домакинствата в Шуменско от „Енерго про“ в момента е 0.21326 лв./кВч. „Ако едно добре изолирано помещение от около 15 квадратни метра се отоплява с климатик, това би струвало на едно домакинство около 70 лева на месец“, каза за БТА Димитър Ковчазов – управител на фирмата „Урбан електрик“, работеща в областта на енергетиката. „Ако се приеме, че същото добре изолирано жилище от 15 квадратни метра ще може да се отопли с един кубик дърва за месец, което не е сигурно, цената ще е повече“, отбеляза Ковчазов.  

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1633 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.30 | 13:56

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини