Финансистът Любомир Дацов: Бюджетът е политика, каквото и да прави служебното правителство - то няма да е добро

  • 28 октомври 2022 19:28

  • 982
  • 4
Финансистът Любомир Дацов: Бюджетът е политика, каквото и да прави служебното правителство - то няма да е добро
© Кадър: Нова телевизия
Слушай новината Слушай новината

„Бюджетът е като една къща. Не може да си построиш къщата на свлачище или на плаващи пясъци и да питаш после какво ще се случи – то е ясно какво ще се случи. Стабилността на бюджета е в основата на всичко, каквото правиш нагоре. Когато някой си прави експеримент с основите на къщичката ни - имаше подсмихвания и коментари, че сме много вехни хора и не разбираме от новата линия или новият априлска вятър”. Това заяви в предаването „Денят на живо” по Нова нюз бившият зам.-министър на финансите Любомир Дацов.

„Разходите нараснаха значително. Когато от МФ представи базисния бюджет за 2023 г. – се видя увеличение на разходите”, поясни той защо служебният финансов министър Росица Велкова отказа да внася проекто-бюджет за 2023 г.

„Законът изрично казва,че трябва да бъде внесен бюджет с рамка на действие от 1 януари до 31 декември. Когато правиш бюджет, трябва да имаш законова основа. Той е преди всичко политика, той е инструмент за правене на политика. Политиката е нещо дългосрочно, тя не е 2-3-4 месеца”, поясни Дацов.

Асен Василев: Служебният кабинет да внесе бюджета в НС, за да се погрижим за сигурността на хората

„Каквото и да прави служебното правителство, то няма да е добро. То можеше да внесе предишния проект, но нямаше как да мине – правилата са такива”, аргументира се финансистът.
Той подкрепи становището на финансовия министър от служебния кабинет на Гълъб Донев, който заяви, че „внасянето на бюджет е отговорност на политическите партии. Хората на изборни длъжности навсякъде по света са натоварени да вземат най-важните решения”.

„Пенсиите и заплатите са първа редичка – те се разплащат приоритетно. Пенсиите винаги са осигурени. На макро ниво това създава дисбаланс. По-голямата част от пенсиите се плащаха от социалните осигуровки”, обясни Дацов.

Относно възможността да се състави редовно правителство, финансистът заяви, че е оптимист. „В последните два дни имам усещането, че май ще се състави правителство – 30-35%. За тях е неизгодно – ако има служебно правителство политиците стоят извън властта. Тогава не са политици”, каза Дацов. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
982 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.29 | 12:02

4
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
Грижим за хора?.

2022.10.29 | 11:13

3
А кога да бъде санирана „Режията“ в Добрич – квартал или гетото на града ?
Таксата

2022.10.28 | 22:22

2
Вече не съм наясно дали Дацов не слезе на нивото на Бацов. Много се е харесал.

2022.10.28 | 20:11

1
Европейците не искат да гладуват и да мръзнат за Зеленски и Урсула фон дер Лайен. Чехия, Прага.Мащабен протест

Добави коментар

Водещи новини