Кюстендилски села гасят уличното осветление, за да правят икономии

  • 20 октомври 2022 19:06

  • 509
  • 1
Кюстендилски села гасят уличното осветление, за да правят икономии
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

От Димитровден до Нова година спират уличното осветление в кюстендилските села между 22:30 ч. и 5:30 ч. сутринта. Целта е да се пести от сметки за ток.

Местните хора посрещат с тревога това решение, заради опасения, че престъпността ще се увеличи.

Сдружението на общините с искане за 21% ръст на бюджетите

Гюрка Андонова живее в отдалечения край на село Соволяно. Спирането на уличното осветление през нощта я притеснява, тъй като понякога ѝ се налага да се прибира от работа късно вечер, а на улицата дебнат кучета.

"Аз живея на крайна улица и до градините, и няма с какво да се прибирам вечер късно. Разбираме, че не достигат парите, но си е опасно. То е малко движението след 10 часа, но си е опасно, заради кучетата. Възможно е да почнат кражби, през нощта, друго е като има осветление, друго е като няма", споделя жената пред БНТ.

"Все пак някои деца се по-късничко прибират. По-късничко излизат, имат тук там ,танцов ансамбъл, от 7 часа са, след това как ще се прибират", тревожи се друга жена от района.

"Децата вече са се прибрали, но има хора, които работят до по-късно, прибират се по-късно, кражби най-вероятно ще започнат. Имаше други варианти, лед-осветление и така нататък, можеше да се вземат мерки досега, за да не са високи сметките имаше хиляди варианти, но не са направени", казва друга жена.

За да няма ръст на битовата престъпност в 35-те населени места, където осветлението ще бъде спирано нощно време, се планира поставянето на камери за видеонаблюдение.

"Провеждат се разговори с Областна дирекция на МВР Кюстендил за засилен контрол, по-силно полицейско присъствие, също на тази среща на кметовете им беше казано, там където е необходимо да се дадат заявки за камери за видеонаблюдение", обясни секретарят на община Кюстендил - Светослав Василев.

Със спестените пари от улично осветление през зимата, от Община Кюстендил ще финансират проекти за подобряване инфраструктурата в тези села.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
509 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.20 | 19:33

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини