Ръст на цените и в Русе - кои продукти са поскъпнали

  • 11 октомври 2022 07:10

  • 958
  • 2
Ръст на цените и в Русе - кои продукти са поскъпнали
© Pixabay

Сериозен ръст на цените на основни хранителни продукти от началото на месеца отбелязват потребителите в Русе.

В сезона на зимнината цените на някои плодове и зеленчуци са скочили с близо 30%. Двойно поскъпване се наблюдава и на рибата в дунавския град. Според производители и търговци причината е в по-високите цени на газа, електроенергията и горивата.

Ето с колко поскъпнаха основни хранителни продукти за седмица

По-високите разходи за отглеждането на зеленчуци тази есен принуждават Йордан Цонев да вдигне и крайната цена на стоката си. Най-много се е покачила цената на пипера - 2 лв и 40 ст за килограм.

"Спрямо миналата година може да се каже, че цените са около 20% нагоре, но това е спрямо разходите по производството, надници, осигуровки, тор, препарати. Всичко това е нагоре. Неминуемо по веригата се отразява и върху цената на стоката", заяви Йордан Цонев, производител от село Чилнов.

С до 40% по-скъпи на пазара в момента са и плодовете. Килограм ябълки родно производство струва 2 лв и 20 ст, а българската круша достигна 3 и 50. Стоката се оскъпява допълнително и от надценката, която си слагат търговците.

"Това се е получило заради очакващите високи цени на тока, на водата, на превоза. Просто за производителите почти нищо не остава. Оттам дават стоката по-скъпо, ние също качваме цените. Докато миналата година примерно ябълките му ги плащах на един лев, тази година той иска 1.80-2.00 лева", допълни Нели Братоева, търговец.

Според търговците има и потребители, които предпочитат по-скъпата стока.

До три пъти повече плащаме за риба. Въпреки, че Русе е дунавски град, по-високата цена предизвика сериозен спад на търсенето на рибни продукти.

"Ние бяхме град с най-голяма консумация на глава от населението в русенска област навремето. Все по-рядко и все по-малко количество. Преди хората си купуваха да речем килограм, сега консумацията е много по-малка. Най -купуваната риба са дребните риби. Цаца, шпроти, защото са най-евтини. Около 20 лв за кг цацата, готова изпържена. Докато скумрията е 24-26 лв за кг.", коментира Неделчо Неделчев, собственик на рибен магазин.

С 10% е скочила цената и на свинското месо. Най-драстично обаче се оказва поскъпването на сиренето и кашкавала.

Въпреки по-високите цени на някои хранителни продукти, търсене има, но за сметка на количеството.

Хората са принудени да купуват най-необходимото за своята прехрана.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
958 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.11 | 14:58

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
Мелиха

2022.10.11 | 08:50

1
София Варна и Пловдив Бургас е най евтино и заплатите по големи Русе кучетата ги яли в България ли се намира Русе?

Добави коментар

Водещи новини