Страхотни новини за цената на газа през ноември

  • 08 октомври 2022 16:54

  • 2127
  • 4
Страхотни новини за цената на газа през ноември
© Getty Images, архив
Слушай новината Слушай новината

България ще има достатъчно количества синьо гориво за отоплителния сезон. Това увери изпълнителният директор на “Булгаргаз” Деница ЗлатеваДеница Златева Деница Златева е служебен заместник министър-председател по подготовката на българското в интервю по телевизия Bulgaria on air.

Те ще бъдат осигурени чрез обявените търговете за втечнен природен газ, както и чрез доставките на тръбен от Азербайджан. Според нея се очаква и цената на природния газ да е по-ниска за ноември. През октомври тя вече бе намалена с няколко процента.

Деница Златева (Булгаргаз): Очакваме цената на газа за октомври да е под 240 лева

В момента текат процедури за оценка на резултатите от първия от серията търгове, обявени от "Булгаргаз" за втечнен природен газ. В него са участвали 8 фирми. "Тези конкурентни и открити процедури ще доведат до добра цена както за бизнеса, така и за потребителите. За едни цена, които към днешна дата ще бъде чувствително по-ниска от октомврийската", посочи Деница ЗлатеваДеница Златева Деница Златева е служебен заместник министър-председател по подготовката на българското.

Отстъпките, предложени от компаниите, участващи в търга, са в пъти по-големи от тези, които страната е ползвала досега, посочи Златева.

Очаква се драстично поевтиняване на природния газ през октомври 

По-ниските ценови равнища се очаква да бъдат постигнати и чрез азерския тръбен газ, доставян през интерконектора, който заработи от 1 октомври. "За ноември количествата, които се предлагат са почти 5 пъти повече, отколкото ние търсим", изтъкна Златева.

Въпреки сигурността на бъдещите доставки на природен газ от други източници, "Булгаргаз" продължава да се опитва да възстанови преговорите с руската компания "Газпром". Все още не е ясно дали ще се стигне до арбитражно дело срещу газовия гигант заради неизпълнените доставки.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
2127 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2022.10.10 | 20:52

4
Да го духа газпром...
Naska

2022.10.10 | 16:54

3
Дано тенденцията се запази и цените на природния газ не спират да вървят надолу. Това е най-изгодната и чиста енергия, която не замърсява и не трябва да се позволява да остава на втори план!
PaulaFox

2022.10.08 | 19:03

2
❤️Казвам се Паула, на 23 години съм) Аз съм еротичен блогър, обичам палави истории 18+) Моля, погледнете ме, абонирайте се за моя канал на връзката ➤ Ja.cat/id398062

2022.10.08 | 18:38

1
Ако ГЕРБ бяха започнали да управляват щяха да кажат, че те са се справили.

Добави коментар

Водещи новини