Евростат отчита ръст при продажбите на дребно у нас

  • 06 октомври 2022 12:49

  • 211
  • 1
Евростат отчита ръст при продажбите на дребно у нас
©
Слушай новината Слушай новината

През август продажбите на дребно в еврозоната и в целия ЕС се понижават за трети пореден месец в резултат на свиване на потреблението на хранителни стоки при повишаване на разходите за горива заради растящите цени, показват данни на Евростат. Според официалната европейска статистика обаче продажбите на дребно в България нарастват за втори пореден месец.

През август 2022 г. продажбите на дребно в еврозоната се понижиха с 0,3% спрямо юли, когато се свиха с 0,4%, а в рамките на целия ЕС се понижиха за втори пореден месец с 0,2 на сто.

Спадът на продажбите на дребно през август се дължи до голяма степен на намаляване на потребителските покупки на хранителни стоки (с 0,8% в еврозоната и с 0,6% в целия ЕС), докато продажбите на автомобилни горива се увеличиха рязко (с 3,2% в еврозоната и с 2,9% в ЕС като цяло) както заради летния почивен сезон за пътувания, така и заради растящите цени. Продажбите на нехранителните стоки пък се повишиха през август с 0,2% в еврозоната и с 0,1% в Европейския съюз като цяло.

Спрямо август 2021 г. продажбите на дребно в еврозоната се понижиха с 2,0% след спад с 1,2% през юли, докато в рамките на целия ЕС те се свиха с 1,3% след понижение с 0,7% месец по-рано.

Днешните слаби данни сочат за продължаващо отслабване на потреблението и са нов сигнал за предстояща рецесия.

За разлика от осреднената негативна тенденция в ЕС, продажбите на дребно в България се повишиха през август с 1,0% спрямо юли, когато нараснаха с едва 0,1%, като това представлява увеличение за втори пореден месец, след спада, отчетен през трите поредни месеца от април до юни, според данните на европейската официална статистика.

По-голямо повишение при продажбите на дребно през август в рамките на ЕС беше отчетен в други пет страни членки.

В Българи продажбите на дребно през август 2022 г. пък се увеличиха на годишна база с 2,1% след понижение с 0,7% през юли, като в 6 други членки на ЕС беше отчетен по-добър растеж на търговията на дребно през осмия месеца на настоящата година.

CRE посочи също така, че Франция ще работи върху допълнителен внос на газ от Норвегия и други европейски съседи, за да отговори на търсенето и да допълни останалите необходими количества.

Въпреки това Комисията призова за съвместни усилия за намаляване на потреблението на енергия поради високите цени, които наложиха допълнителен натиск върху държавния бюджет.

Десислава Станева
211 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.06 | 14:29

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини