Рецесията чука на вратата ни!

  • 02 октомври 2022 11:01

  • 654
  • 3
Рецесията чука на вратата ни!
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

"Най-важният приоритет трябва да бъде осигуряването на енергия. Икономиката е като хората. Ако намалите подаването на енергия, не можете да постигнете същия резултат. Проблемите от ограничаването на достъпа на достатъчно евтина и като количество енергия, вече ги виждаме. Не е изключено в най-скоро време да стигнем до един етап, в който да бъдат ограничавани доставките на ток", коментира в специалното изборно студио на Bulgaria ON AIR "Големият залог" икономистът доц. Григор Сарийски.

"Тази криза, която се появи в началото на тази година, доведе до много сериозно увеличаване на ценовото равнище и до затруднение на определени бизнеси. На първо място виждаме, че от три месеца цената на петрола непрекъснато намалява, въпреки всички проблеми, които съществуват на този пазар. От един месец това се случва с цената на газа. Проблемите с енергийните доставки се решават. Ще се мине през този турбулентен период. Най-застрашени са предприятията, които директно работят с газ. Навлизаме в рецесионен период, свързан с увеличение на лихвите, така че ще се намалява и потреблението, което ще облекчи целия натиск от гледна точка на енергийните суровини", смята икономистът Юлиян Войнов.  

Според Георги Ангелов интерконекторът с Гърция променя нещата заради цената на газа. Той изтъкна, че България има конкурентен микс. Икономистът обърна внимание, че правилният подход е да осигурим на българската индустрия по-евтин енергоресурс, което я прави конкурентна в европейски мащаб.

"Рецесията чука на вратата. Някакви мерки могат да бъдат приложени, но това е по-скоро да бъдат туширани напреженията в социалните пластове с най-ниски доходи. Мерките досега бяха предприети на калпак. Когато ограничите Данък добавена стойност, давате от бюджета много повече пари на хората с по-големи доходи, отколкото на останалите. Именно това е, което помпа инфлацията. Мерките, които бяха предприети до момента, са контрапродуктивни, но няколко месеца преди да приключи своето съществуване парламентът навлезе в предизборна кампания, така че тези мерки бяха логични, но не и оправдани", подчерта доц. Сарийски.

По думите на Войнов България изостава от процеса на икономическо забавяне, но е факт, че основно търгуваме с ЕС, така че забавянето на европейската икономика ще се отрази на България. Икономистът смята, че правителството е  показало желание за подпомагане на всички потребители поравно, което трябва да се промени и да се премине към оценка на енергийно бедни и на хора, които изпитват сериозни финансови проблеми. Той добави, че трябва да се помисли и за по-бързо усвояване на средствата, които България ще получи от Плана за възстановяване. 

"Още от началото на войната имаше твърде песимистични очаквания как всичко ще се срути. Всъщност се оказа точно обратното. Оказа се, че българската икономика заема пазарни ниши, които са освободени от руски, украински и китайски фирми. Оказа се, че българският бизнес се справя добре, особено при тази цена на енергията. Може с икономическа политика да се контрират дори глобални процеси. Ще има много течения и ветрове, които ще духат в различни посоки, но ако управляваме кораба правилно, можем да хванем вятър, който ни духа в правилната посока. Трябва да имаме правителство и парламент и да използваме ресурсите от ЕС", анализира Ангелов. 

Последвайте канала на

Десислава Станева
654 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.10.02 | 11:26

1
Плана за възстановяване е гибел за България.

2022.10.02 | 11:59

3
Що?
PaulaFox

2022.10.02 | 11:31

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини