Министър Александър Пулев присъства на церемонията по откриването на интерконектора за газовата връзка между България и Гърция

  • 01 октомври 2022 14:55

  • 507
  • 3
Министър Александър Пулев присъства на церемонията по откриването на интерконектора за газовата връзка между България и Гърция
© Булфото (архив)

Министърът на иновациите и растежа Александър ПулевАлександър ПулевАлександър Пулев е роден на 5 февруари 1981 г. в Пловдив. Той е магистър по финанси на Оксфордския присъства на официалното откриване на интерконектора за газовата връзка между България и Гърция, на което домакин бе президентът Румен Радев, съобщиха от министерството.

Събитието се проведе в Националния дворец на културата.

Официално откриха интерконектора между България и Гърция


На събитието присъстваха председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президентът на Република Азербайджан Илхам Алиев, президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски, президентът на Република Сърбия Александър Вучич, министър-председателят на Република Гърция Кириакос Мицотакис, министър-председателят на Румъния Николае Чука, министър-председателят Гълъб Донев, както и изпълнителните директори на „Ай Си Джи Би“ АД Теодора Георгиева и Джордж Сатлас.

В сряда, 28 септември 2022 г., интерконекторът получи Акт 16 и от днес e въведен в експлоатация.

Припомняме, че на 21.12.2018 г. Управляващият орган на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020 /ОПИК/ и компанията „Ай Си Джи Би“ АД подписаха договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за проект „Изграждане на междусистемна газова връзка Гърция-България“, като отпуснатите безвъзмездни средства по ОПИК са в размер на 76.2 млн. лв., а общата стойност на проекта е в размер на 559.2 млн. лв. Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ е Управляващият орган на ОПИК и е с специализираната администрация на Министерството на иновациите и растежа.

С реализацията му е осигурено изграждането на инфраструктура за пренос на природен газ от Южния газов коридор и се обезпечава сигурността на доставките на газ за България чрез повишаване на транзитния капацитет към страните от Югоизточна Европа. По този начин се осигурява диверсификация на внасяния газ чрез допълнителни източници за доставка от Каспийския регион, Близкия изток и Източното Средиземноморие.

Чрез договора се изпълняват и основните стратегически приоритети на българската енергийна политика – гарантиране на енергийната сигурност, диверсификация на източниците и трасетата, енергийна ефективност, либерализиран енергиен пазар и защита правата на потребителите.

Валери Зайцев
507 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
БОБИ

2022.10.01 | 16:57

3
КАКЪВ ПРИНОС ИМА ТОЗИ МИНИСТЪР ЗА ДА ПРИСЪСТВА.ЧОВЕРЪТ КОЙТО ТРЯБВАШЕ ДА БЪДЕ ТАМ Е БОРИСОВ.МЕРЗАВЕЦА ПРЕЗИДЕНТА НАПРАВИ ПОМЕН С ЧУЖДА ПИТА.
ГЕРБ

2022.10.01 | 16:32

2
Това, което Киро Тъпото и Асен Швестера не свършиха заради комисионните от Газпром трябваше да го свърши Фатмака скърцайки със зъби щото надзирателката Митрофанова ще му отпори ушите. Добре, че Бойко го започна и го направи на 99% иначе щахме да зъзнем през зимата заради харвардските педерасти и оня семит Лорер.
PaulaFox

2022.10.01 | 15:25

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини