Икономист: Можем да станем свидетели на "енергиен национализъм"

  • 01 октомври 2022 08:41

  • 1546
  • 4
Икономист: Можем да станем свидетели на "енергиен национализъм"
© БНТ
Слушай новината Слушай новината

Един от неясните параметри е дали ще е студена зимата. Ако е, ще се справим по-трудно с тази ситуация. Ако погледнем цените на газа в последно време, имаше голям скок от края на август – той беше преодолян, и сега сме горе-долу на нивата от началото на август. В Еврозоната продължава да расте инфлацията, съответно и цените. Това заяви икономиста Стоян Панчев в ефира на БНТ.

Богомил Николов от „Активни потребители”, който също участваше в разговора, смята: „В Европа не дават съвети за пестене на енергия, те дават инструкции. Разбира се, че на никого не му е приятно ,когато трябва да мисли в тази посока, но предвид ситуацията, може би се налага. Има много неизвестни, но така или иначе това е една подготовка. Голяма част от нас харчат повече, отколкото биха могли, и то от обикновено незнание. Например – ако искате да проветрявате с минимални загуби на топлина, трябва минута-две широко да отворите прозореца, а не постоянно да го държите леко открехнат.”

Според Панчев не трябва да има таван на цените на газа: „Много е трудно Европа да определя това. Основният проблем на Европа е, че няма голям добив на газ тук, съответно той трябва да бъде внесен. Аз не виждам голям шанс за успех за такава мярка. Може да станем свидетели на „енергиен национализъм” – всяка страна да си търси сама изход от ситуацията.”

„Интерконекторът позволява допълнителен внос на една трета от необходимия ни газ. Ако можем и от други източници да взимаме доставки, също е хубаво. Колкото повече предлагане на газ, толкова по-ниски цени за потребителите”, смята още Панчев.

Николов коментира цените на дървата в страната: „Трябва да видим случващото се на границите. Поради цялата енергийна криза, се променя търсенето в различни държави. Много хора ще минат на твърдо гориво с оглед газовата криза.”

Цветелина Кирилова
1546 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.01 | 12:07

4
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

2022.10.01 | 10:06

3
ЯЖТЕ ЛАЙНА КРАВАРСКИ КУУУУРВИИИИИ
Инвалид с инвалидна карта

2022.10.01 | 09:38

2
И банково-карточен!
Най после

2022.10.01 | 09:29

1
Един ,трезво мислещ човек.

Добави коментар

Водещи новини