Банкерът Хампарцумян: Избягвайте покупки, които не са наложителни

  • 29 септември 2022 12:17

  • 12916
  • 5
Банкерът Хампарцумян: Избягвайте покупки, които не са наложителни
© Булфото (архив)

Трябва да имаме буферна самодисциплина, а не да влизаме в магазина за едно и да излизаме с десет. Това коментира по Радио "Фокус" банкерът Левон Хампарцумян.

"Избягвайте покупки, които не са наложителни. Защото има наложителни неща, има неща, без които няма как. Такива неща наистина да се избягват или да се отложат за един момент, в който икономическата среда ще бъде по-предсказуема и икономиката ще бъде със сигурност в растеж. Но това е да кажем с нормални доходи. Защото не бива винаги да сравняваме какво правят най-богатите и какво правят най-бедните, значи, тях ги изваждаме от уравнението. Едните няма какво да им се случи и не си знаят парите, другите вечно са в дефицит. А тези, които са в средата, всъщност трябва да взимат рационалните решения. Не винаги взимаш рационални решения. Представете си един млад човек, който на всяка цена трябва да има последния модел телефон, който струва няколко негови заплати – ами може да пропусне една година последния модел", комнетира банкерът.

Левон Хампарцумян обясни, че не е добра идея да се взима кредит на ръба на възможностите.

Инфлацията променя поведението на потребителите

"Когато взимаш кредит, ако имаш някакъв буфер от гледна точка на прихода, този буфер сега може да влезе в действие. Защото инфлацията води до повишение на лихвите, но също така води до повишаването на доходите на икономически активните хора. Така или иначе сега се говори за по-високи средни заплати, по-високи минимални заплати, за секторите, които в момента се намират в подем, има голяма конкуренция за работната сила, и там заплатите растат и без някакви демонстрации и профсъюзи".

По думите му бихме могли да очакваме лихвите да се повишат с 1-2-3% в рамките на следващите година и половина-две.

Радина Лазарова
12916 5

Коментари 5

Добави коментар

2022.09.29 | 14:41

5
Колко спермолин е изплюл между редките
този

2022.09.29 | 13:48

2
вместо да е, във затвора дава интервюта.

2022.09.29 | 14:40

4
Мобилизация за такива като него

2022.09.29 | 13:56

3
Истински чекист си тавариш! Богатите в затвора или в гроба а парите и имотите да се раздадат на бедните активни борци в ЦК на Партията. И вечна дружба разбира се :)

2022.09.29 | 13:09

1
ей, ама умен, а?

Добави коментар

Водещи новини