Ще има ли скок на цените на горивата заради мобилизацията в Русия?

  • 23 септември 2022 08:41

  • 1900
  • 7
Ще има ли скок на цените на горивата заради мобилизацията в Русия?
© Pixabay

Цената на петрола се повиши след двудневен спад, докато инвеститорите преценяват перспективите пред търсенето след поредното повишаване на лихвените проценти от Федералния резерв на САЩ.

"През последните седмици наблюдаваме спад в цените на горивата както на дизела, така и на втечнения нефтен газ. Това е тенденция, която е съвсем нормална. Засега нямам притеснения, че цените ще тръгнат нагоре, новината за мобилизацията в Русия не се отрази кой знае колко драматично, това просто беше един от факторите, който оказа влияние на цената на петрола. По-скоро други ще оказват влияния върху това какво ще се случва. Виждаме, че Китай се отваря след леко затваряне и цената тръгна нагоре, защото се очаква търсене", каза Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация в студиото на "България сутрин".

На някои бензиностанции цената на бензина е около 3 лева.

"Тренд": 77% от българите искат от новите управляващи поносими цени на газ, ток и горива

"Отстъпката за горивата очевидно даде резултат, цените и на дизелите и са под 3 лв., а цените на бензина са под 3 лв. без отстъпка. Хората оценяват това, което се случва и тази отстъпка от 0,25 лв. Очакваме, че ще тя ще бъде до към края на месец ноември. Няма да стигне до края на годината. От самото начало беше ясно, че тези 150 млн. не могат да покрият потреблението до края на календарната година", допълни Бенчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него тази отстъпка е добре както за бизнеса, така и за хората.

"Продължаваме да бъдем една от страните с най-ниски цени на горивата. Само в Полша дизелът е малко по-евтин. Но там отстъпката, която се дава, е включена в цената, която е записана и предадена към ЕК. При цената на метана беше нещо напълно очаквано, виждате какви са цените на природния газ на международните пазари. Правителството намали ДДС-то върху метана - от 20 на 9%, но това не може да се отрази по сериозен начин", подчерта той.

По думите му цената ще расте с настъпването на зимния сезон, както и цената на пропан-бутана.

"Горива в страната има, рафинерията работи в много натоварен режим, дори над капацитета си. Не се очакват и проблеми със снабдяването на горива в страната. Цената на горивата ще стане ясна средата на октомври, когато започва активният отоплителен сезон в Европа. Основният риск е за дизела. А мораториум върху цените не е добра идея, защото този таван винаги ще бъде временен и след премахването му - цените ще тръгнат нагоре", добави Светослав Бенчев.

Попитан дали ще има достатъчно газ за зимата, той отговори: "Беше ясно, че интерконекторът с Гърция няма как да заработи преди началото на октомври, тъй като имаше и много техническа работа. Надявам се, че ще тръгне от 1 октомври и най-накрая азерският газ да пристигне в страната. Газ ще има, но въпросът е на каква цена."

И сподели, че не разбира как може да намалим потреблението си на газ, тъй като у нас има много малко битово потребление на газ.

"Много малко домакинства се отопляват на природен газ, основните потребители са топлофикациите. От тях може да дойде - по-ниска температура на подаването от топлофикациите. Но и двата варианта не са добри. Изключително сложно е да се премине на мазут", категоричен бе Бенчев.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1900 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2022.09.23 | 09:45

3
колкото и да скачат ме радва факта, че рускенефа призна загубата на войната в Украйна, като събра резервистите :)
Тролски неволи

2022.09.23 | 10:45

7
Мразя рашистите.Като , малък ме изнасилиха във тясното дупенце. Сега, не мога да имам нормална връзка с други мъже . Само , ме чукат и след това ме разкарват. Не мога, дори да забременея от някой. Истински мразя, всички раши .

2022.09.23 | 10:44

6
вълкът е6ял заека и му обяснявал, че е заради войната с украйна

2022.09.23 | 10:17

5
КРАВАРСКИТЕ КУУУУУРВИИИИИ УМИРАТ ОТ ЯД И СТРАХ
аз

2022.09.23 | 09:46

4
Някой да пръдне и скок в горивата!!!
хамерика

2022.09.23 | 09:32

2
хамерика ще ни даде ефтин газ и петрол. няма страшно. ще живеем като американци. американсктата мечата ще ни се сбъдне.
не

2022.09.23 | 09:27

1
ще, зареждаме безплатно от еврейските бензиностанции на Ротшилд и Рокфелер.

Добави коментар

Водещи новини