Очаква се двустранният ни стокообмен с Румъния да надхвърли 7 млрд. евро през 2022 г.

  • 16 септември 2022 14:58

  • 452
  • 0
Очаква се двустранният ни стокообмен с Румъния да надхвърли 7 млрд. евро през 2022 г.
©

Очакваме двустранният ни стокообмен с Румъния да надхвърли 7 млрд. евро до края на годината. Това съобщи министърът на икономиката и индустрията Никола СтояновНикола СтояновНикола Стоянов е роден през 1976 г. в София.   Завършва „Право“ в Софийския университет при откриването на българо-румънски бизнес форум в Русе днес. В него участие взеха над 100 компании от двете държави.

„През 2021 г. сме постигнали увеличение в стокоомбена от близо 40%“, подчерта министър Никола СтояновНикола СтояновНикола Стоянов е роден през 1976 г. в София.   Завършва „Право“ в Софийския университет и допълни, че тенденцията за увеличаване се запазва и за първите 5 месеца на 2022 г., като доближава 55% за периода.

Български компании вече са лидери в отделни отрасли на румънския пазар. Като пример бе посочена търговията с отделни хранителни продукти - българска компания е лидер в продажбата на варива, а друга – в тестените изделия. Българските фирми имат сериозен дял в застраховането и дори в кредитирането в северната ни съседка.

„Български компании вече са конкуренти на европейско ниво, като доказателство за това са обществени поръчки на румънската държава, които се печелят от български фирми“, подчерта Никола СтояновНикола СтояновНикола Стоянов е роден през 1976 г. в София.   Завършва „Право“ в Софийския университет и в тази връзка коментира, че българска строителна компания изгражда нов 30-километров магистрален участък в Румъния.

„Българските инвестиции в Румъния са в пъти повече от румънските в нашата страна и това е тенденция, която се надявам със съвместни усилия да променим”, обърна се Никола СтояновНикола СтояновНикола Стоянов е роден през 1976 г. в София.   Завършва „Право“ в Софийския университет към участниците във форума. Той открои и някои от съвместните инициативи - участие на румънски компании в специализирани изложения, активизиране на дейностите за представяне на български продукти на румънския пазар и румънските продукти на българския пазар и др.

България и Румъния биха могли да си сътрудничат и в областта на транспортната и дигиталната свързаност, включително и по съвместни проекти със средства, отпуснати от ЕС по националните планове за възстановяване и устойчивост, бе коментирано още по време на форума.

В Българо-румънския бизнес форум участваха: кметът на община Русе Пенчо Милков, Радко Влайков – посланик на Р България в Румъния, ръководителят на Службата по търговското-икономическите въпроси на България в Румъния Ивайло Маринов и търговският аташе на Посолството на Румъния в София Раду Молдован.

Последвайте канала на

Десислава Станева
452 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини