Никола Стоянов: Подготвяме схема за компенсации на бизнеса заради високите цени на природния газ

  • 13 септември 2022 13:02

  • 1301
  • 6
Никола Стоянов: Подготвяме схема за компенсации на бизнеса заради високите цени на природния газ
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Служебният министър на икономиката и индустрията Никола СтояновНикола СтояновНикола Стоянов е роден през 1976 г. в София.   Завършва „Право“ в Софийския университет заяви, че правителството твърдо подкрепя необходимостта от компенсации за бизнеса заради високите цени на природния газ, предава БТА.

"Като министър на икономиката мисля, че това е и разбиране на цялото правителство, твърдо сме "за" компенсации за газа. Не може да има компенсации за електроенергия, а да няма за газ и да поставяме едни фирми в неконкурентна ситуация спрямо други. Твърдо ще има и ние ще подготвим схема, която ще предложим на следващия парламент", каза министърът.

По-рано днес той откри специализирано изложение за индустриални машини и технологии, роботика и автоматизация "MachTech & InnoTech Expo 2022" в Интер експо център - София.

Българският министър на икономиката: Страната ни има интерес за увеличаване на доставките от Азербайджан и след завършването на Южния газов коридор

Председателят на Управителния съвет на АИКБ Васил Велев, който също участва в откриването на изложението, заяви пред журналисти, че на първо време властта трябва "да възпре този светъл порив на КЕВР да направи кръстосано субсидиране на бита за сметка на икономиката".

Появиха се такива идеи евтиният газ да отива за топлофикациите, а скъпият за предприятията, допълни Велев и изтъкна, че това ще доведе до спиране на работата на фирмите и ръст на безработицата, а хората няма да имат заплати, за да си платят евтината сметка за парното. 

В Европа и по света цената, на която потребителите се снабдяват с природен газ, ако е диференцирана, тя е в полза на по-ниски цени за индустрията и като цяло за икономиката, а енергийно бедните хора биват подпомагани, коментира още Велев.

Той изтъкна, че по-важното е да се постигнат общо добри цени на природния газ, на микса, който "Булгаргаз" внася, защото, по думите на Велев, за разлика от електроенергията свърхвисоките цени формират печалби не в български предприятия, а в чужди, което означава, че оттам не могат да се вземат средствата за компенсации.

В този смисъл Велев каза, че за компенсациите за природния газ ще трябва да се направят нови разходи и дефицит за бюджета за разлика от тези при електроенергията, където системата се самофинансира.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
1301 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
фкеу.

2022.09.13 | 14:29

5
А НА ХОРАТА

2022.09.13 | 15:43

6
аман от схеми!
Инженер

2022.09.13 | 13:55

2
Ние почти всички сме бедни и не можем вече да се издържаме,на всички компенсации без богатите.

2022.09.13 | 14:26

4
В.Н.И.М.А.Н.И.Е: Тези мошеници мамят и тормозят хора ...2021/10/17 › внимание-тези-моше... 17.10.2021 г. — П.о.л.и.н.а С.т.а.н.ч.е.в.а Х.а.м.и.д и Н.а.д.е.ж.д.а Д.о.й.ч.е.в.а. 0. Споделете. - ----. За п.р.е.с.т.ъ.п.н.а г.р.у.па., която върлува в София, сигнализират читатели ... ........................................................................................................................ надежда дойчева - НЕ СЪМ МНОГО ГРОЗЕН МАНГАЛ, ЧЕ ПОГЛЕДНИ МЕ ЧРЕЗ ГУГЪЛ ТЪРСАЧО МИ.

2022.09.13 | 14:19

3
А обикновените хора кой ще ги компенсира?

2022.09.13 | 13:38

1
Най-добре да теглим едно заемче от 50 милиарда и да си решим проблема. След 10 години топлофикация София ще има вече 20 милиарда дълг, но пък тогава ще теглим нов заем

Добави коментар

Водещи новини