Шефът на ДКК: Бездействията на предшествениците ми будят недоумение

  • 09 септември 2022 08:36

  • 917
  • 0
Шефът на ДКК: Бездействията на предшествениците ми будят недоумение
© БНТ
Слушай новината Слушай новината

Това е едно търговско дружество, което трябва да реализира търговска печалба. Действията – или бездействията – на предшествениците ми будят недоумение. Това заяви в „Денят започва” по БНТ Венцислав Димитров, новият шеф на Държавна консолидационна компания (ДКК).

Настоящият скандал в ДКК е свързан със сделка от 2018 г. - тук се придобиват вземания на една фалирала банка, позната на масовата публика. Отстрани изгледа, че такава сделка ще донесе печалба на ДКК – което е така, 50 млн. директна печалба, припомня Димитров.

„Но тук идва разковничето – след опит за събиране на средствата извънсъдебно, оказва се, че е невъзможно. Предходното управление на ДКК е завело иск за плащане на сумата от длъжника. Оригиналите на документите са налични към онзи момент, но след това изчезват”, информира той.

Димитров проследи у кого са били документите във времето: „В предходния момент адвокатът, който е завел делово в съда, е разполагал с документите, но те са възстановени. В ДКК колегата, който е отговарял за делото, вече не е на договор. Юрисконсултът е с прекратен договор от май месец. Сменя се представляващият колега в процеса и се сменят няколко групи юристи. Документите няма как да излизат от сградата на дружеството”

Проверени са всички чекмеджета, но документите ги няма. „Срокът за представяне на документите е началото на октомври месец. Ако не го ги представим в оригинал, за съжаление, не знаем категорично какво следва. Не знаем загубени ли са безвъзвратно тези пари”, допълни той.

Новият шеф на ДКК с информация за актуалното състояние на дружеството

Димитров смята, че има необходимост от структура като ДКК въпреки скандалите, но избяга да отговори на въпроса дали има нужда от реформа в дружеството с това, че не влиза в неговата компетенция.

„Засякохме проблеми с „Кинтекс”. То е нормално търговско дружество, което борави с чувствителна информация. Служителите там са хора с капацитет”, каза още той.

По повод язовирите и ремонтът им, Димитров се съгласи, че темата е безкрайно актуална и сподели: „Следващата седмица имаме работна група, която ще уточнява това. От сегашния състав на съвета на директорите – пълен с много компетентни хора. Имаме обемна информация за анализ”, допълни той.

„Имаме спор по отношение на начина на водене на ремонтите – това е заварено положение, в момента се търси начин за запазване на изграденото. Търси се начин да се конкретизира категорията на строежа”, каза още Димитров.

209 язовири се ремонтират в момента; всеки си има различна цена, добави още той.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
917 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини