Майк Помпейо: България има шанса да реализира потенциала си като енергиен център в Югоизточна Европа

  • 31 август 2022 12:05

  • 1224
  • 6
Майк Помпейо: България има шанса да реализира потенциала си като енергиен център в Югоизточна Европа
© Getty images (архив)

"България има шанса да реализира потенциала си като енергиен център в Югоизточна Европа, заяви днес в София бившият държавен секретар на САЩ Майк Помпейо. Той говори на организирана от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в Българи (КРИБ) лекция на тема: „Геополитическата значимост на България: След инвазията в Украйна и потенциалът на България като регионален енергиен лидер“, предаде БТА.

"Само защото не се поддадохте на натиска да плащате за газа в рубли, руският президент Владимир Путин нареди на картелите да спрат доставките за вас. Отговорът за енергийната ви независимост не е в чужбина, а тук, включително чрез потенциала за добив на шистов газ", каза Помпейо.

"Фракинг технологиите за добив на шистов газ са много по-чисти от руския природен газ. Не позволявайте на шепа зле информирани активисти, които използват аргументи, неосноваващи се на факти, да разрушат бъдещето ви", призова Помпейо.

Кирил Домусчиев: Имаме сериозни притеснения относно текущото икономическо развитие в България и региона

Бившият външен министър на Вашингтон коментира и войната в Украйна: Администрацията на  американския президент Джо Байдън не показа същото ниво на решителност като тази на предишния държавен глава на САЩ Доналд Тръмп, той.

По думите на Помпейо Владимир Путин не се е променил, а той е един от най-последователните европейски лидери. Бившият държавен секретар изреди редица изявления и действия на руския президент, показателни за това, че той работи срещу Запада – от изявлението му през 2005 г., че разпадането на Съветския съюз е била най-голямата трагедия в света, през нахлуването в Грузия през 2008 г., до анексирането на Крим през 2014 г. и нахлуването в Украйна през 2022 г.

"Нашествието на талибаните в Афганистан през 2021 г. бе още една зелена светлина за Путин да задвижи плановете си да нападне Украйна", каза още Помпейо.

Според бившия дипломат номер едно голямото оръжие на Русия не е армията, която се е оказала по-слаба от очакваното, а енергетиката, която позволява на Кремъл да упражнява влияние. Решението на този проблем, смята Помпейо, е добивът на шистов газ, който може да осигури енергийна независимост както на САЩ така и на Европа, но за целта са нужни дерегулации в сектора.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1224 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
А само сега

2022.09.01 | 13:06

6
България хранителен центр за ЕС с гладуваще пенсионери.
Гражданин СССР

2022.09.01 | 13:04

5
Това бъде робство !
Ukraina55

2022.08.31 | 14:01

1
България може да заличи Русия по газ и да станем голям доставчик на газ за запада.Само трябва да се отървем от путенистите, кумонистите и мутрите които, са финансират от педераса Путин.Дана дърпат назад.Ако се отървем от тези путенисти ,кумонисти и мутри паразити, можем да подмине Русия по газ и да захранихме целия запад.Но за целта трябва да се отървем от тези паразити кумонистите и мутрите които на спъват да върви България напред. Отървемелисе от тези паразити ще сритаме Путин здраво в задника и ще се отървем от него.
Идиоти голосуват за ПП

2022.09.01 | 13:03

4
ПП - это бедността за обикновени хора.
Луд-Ми правим многополярен-многополюсен святьт!

2022.09.01 | 13:02

3
Това бъде: 1. Полюс = ПОЛИЦЕЙСКО-циганско-жидовско ИГО, 2. ЦИГАНСКО-полицейско-жидовско ИГО и 3. ЖИДОВСКО-циганско-полицейско ИГО. Със илюзия на свобода и независимостта от ПП !

2022.08.31 | 23:29

2
Само чрез ПП можем дасе отървем.Трябва да гласуваме за нея.

Добави коментар

Водещи новини