Деница Златева: Поскъпването на природния газ се очаква да бъде повече от 5,95%

  • 30 август 2022 11:22

  • 627
  • 1
Деница Златева: Поскъпването на природния газ се очаква да бъде повече от 5,95%
© Novini.bg/ Canva

Окончателното увеличение на цената на природния газ от септември се очаква да бъде по-голямо от 5,95 процента. Това каза изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева по време на откритото заседание за обсъждане на доклад относно заявление на дружеството от 11 август за утвърждаване на цена за септември, по която общественият доставчик да продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

В доклада пише, че "Булгаргаз" предлага за утвърждаване цена на природния газ за септември от 315,61 лева за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), включително компонента за дейността "обществена доставка" от 2,24 лева за мегаватчас и компонента "задължения към обществото" от 0,35 лв. за мегавчас. БТА припомня, че КЕВР утвърди цена за август в размер на 297,89 лева за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Първоначалнотоо искане на "Булгаргаз" беше от септември цената да се повиши с 5,95 процента спрямо настоящата за август.

КЕВР обсъжда цената на газа за септември

Златева посочи, че борсовият индекс, по който реферира "Булгаргаз" при определяне на цената за следващия месец, се е увеличил с близо 17 процента от датата на подаване на заявлението до момента. Тя добави, че в последните дни индексът нараства чувствително заради спиране на доставките по "Северен поток 1" поради ремотни дейности. Затова при отчитане на този ръст на индекса към 31 август се очаква окончателното увеличение на цената да бъде по-голямо от това в подаденото заявление, пише БТА.

При всички случаи това увеличение ще бъде по-малко от повишението на самия индекс, увери изпълнителният директор на "Булгаргаз". На 1 септември сутринта ще бъде подадено актуализирано заявление. 

Радина Лазарова
627 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
TASS

2022.08.30 | 12:45

1
Заради Радев и ноговата русофилска банда ще плащаме и по скъпо

Добави коментар

Водещи новини