Какви са вариантите за решаване на газовата криза?

  • 23 август 2022 08:41

  • 1437
  • 22
Какви са вариантите за решаване на газовата криза?
© Кадър Нова телевизия

Икономистът и депутат в последния парламент Георги Ганев и експертът в КТ „Подкрепа” Ваня Григорова влязоха в остър спор в ефира на Нова телевизия по темата за доставките и цената на природния газ за България.

В понеделник служебната власт заяви, че ще започнем преговори с „Газпром”, но ще се водят такива и за осигуряване на азерски и на втечнен газ.

Енергийният министър: Очевидно трябва да се обърнем към "Газпром"

Ваня Григорова поясни, че страната ни иска да изпълни остатъка от дългосрочния си договор с „Газпром”, който изтича в края на годината.  

„Няма как служебен кабинет да води преговори за нов контракт”, обясни Григорова.

Според Ганев пък „приемането на ултиматума на Кремъл да се плаща само в рубли е нарушение на разбирателството с нашите европейски партньори”.

„Няма нито една държавна компания, която да е приела тези условия. Това ще има последствия, които също трябва да отчетем към цената. При Русия няма нищо безплатно. Тя ще поиска нещо от България. От 15 години ние сме троянският ѝ кон… знаете къде. И сега ще се поискат разни неща – война е все пак. Ще поискат от нас да слугуваме на Русия и да обслужва нейните интереси в този конфликт”, категоричен бе Ганев.

Според него има риск „Газпром” да спре газа за страната ни през зимата. Ваня Григорова пък смята, че такава опасност няма, защото „продавачът в крайна сметка иска само да получи парите си”.

„В момента имаме проблем с руската компания, защото сами си го създадохме. Единственият ни страх сега е, че „Газпром” може да откаже да преговаря с България. Ще продължим да говорим и за азерски, и за втечнен газ. Но трябва да знаем, че слотовете ще бъдат достъпни от 2023 г. Разширеният капацитет вече е закупен, но това не е хляб, който излиза от фурната. Някой ни е изпреварил. Правителството, което си тръгна, е спало три месеца”, обясни Григорова.

Според Ганев обаче дори гръцкият премиер е уверил, че слотове има.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1437 22

Свързани новини

Коментари 22

Добави коментар
БАЙ ХОЙ

2022.08.23 | 12:53

22
ТАЯ. ИЗМИСЛЕНА ПОДКРЕПАДЖИЙКА , НЕ. ЧУ. ЛИ ЧЕ ОЩЕ. ПЕТКОВ. ОБЯВИ. ЧЕ. ТОВА. Е. ОФЕРТА ПРЕЗ ЕС. СЛОТОВЕ. Е. ИМАЛО ПОТВЪРДИ. ГО. ГРЪЦКИЯТ ПРЕМИЕР, НО ПЕТКОВ. ОБЯСНИ ЧЕ. СА ОСТАВИЛИ ПОСЛЕДНОТО. РЕШЕНИЕ ДА. ГО. ВЗЕМЕ. СЛУЖ.ПРАВИТЕЛСТВО. А. ТО. Е. ДА ПОТВЪРДИ. ОФЕРТАТА.А ТОЯ. ОЛИГОФРЕН. ЕНЕРГИЙНИЯ ЛЪЖЕЦ, ОПИЩЯ ЧЕ. НЯМА ГАЗ, ЧЕ НЯМА. СЛОТОВЕ, НО. ГЪРКА. ГИ. СМАЗА И. КАЗА. ЧЕ. ВСИЧКО. ИМА , И. СЕ. ВИДЯ. ЧЕ. И. РАДЕВ. И. ТИЯ САБОТЬОРИ. ОТ. НЕГОВАТА ШАЙКА ЦЕЛЕУСТРЕМЕНО НАСОЧВАТ. БЪЛГАРИЯ КЪМ НОВО. РОБСТВО. ОТ.. БОЛШЕВИШКА РУСИЯ ВИЕ. СТЕ. ДЪРЖАВНИ. ПРЕДАТЕЛИ. ДР. РАДЕВ .
a

2022.08.23 | 10:45

21
"Според Ганев пък „приемането на ултиматума на Кремъл да се плаща само в рубли е нарушение на разбирателството с нашите европейски партньори”. И така и не отговори, защо някои "партньори" могат да го нарушават, а ние не! По-големи светци от папата ли сме???
a

2022.08.23 | 10:42

20
Тези ги гледах сутринта. Цялото предаване говориха едновременно. Не знам как са успели да разберат това, което е писано тук.
Радев върна хората на герб във властта

2022.08.23 | 10:41

19
За да направи мръсно на Нинова и ПП. Кирил Петков допусна грешки, които лишиха България от Газ. По нареждане на Брюксел ще има дясна след изборна коалиция - герб, ПП, ДБ и ДПС. БСП, "Възраждане " и партията на Ст. Янев ще са опозиция.
ГОЧО БУЛГУРА

2022.08.23 | 10:13

18
ВАРИАНТЪТ. ГО. ИЗБРА ЛЪЖЕЦЪТ. ПРЕЗИДЕНТ. РАДЕВ, ЧРЕЗ ТОЯ. СПЕЦИАЛНО ПОСТАВЕН НЕ МИНИСТЪР. А. ВЕЧЕ. ЯВЕН КРЕМЪЛСКИ. ПРОВОКАТОР, КОЙТО. ОТКАЗА. 7 ТАНКЕРА С 30. ДОЛАРА. ПО. ЕВТИН. ГАЗ ОТ. БОРСОВАТА , И. СЪС ОСИГУРЕНИ. СЛОТОВЕ,. А. ТОЯ. ТАРИКАТ. ОВРЕЩЯ ЧЕ. НЯМА ГАЗ И. НЯМА. СЛОТОВЕ, НО. ГРЪЦКИЯТ. ПРЕЗИДЕНТ. ГИ. ИЗОБЛИЧИ. В. КОВАРНАТА. ИМ. ЛЪЖА. ЧЕ. НЯМА. СЛОТОВЕ, ИМАЛО. Е. ОСИГУРЕНИ ,ГЪРЦИЯ. ГИ. ПОТВЪРДИЛА. ЧЕ. ЩЕ. ПОМОГНЕ. НА. ВСЯКА. ЦЕНА. А ТОЯ ПЛАТЕН. КРЕМЪЛСКИ ПРЕЗИДЕНТ-- ПРЕДАТЕЛ. И НЕГОВОТО. КОТИЛО. НАЗНАЧЕНИ. САБОТЬОРИ. ЛЪГАХА. КАТО. РАЗПРАНИ. БОЖЕЕЕЕ. ОТ. ТИЯ. ПО ИЗМИСЛЕНИ. ИДИОТИ. БЪЛГАРИЯ. НЕ. Е. БИЛА. УПРАВЛЯВАНА ДО. СЕГА. ВИЕ. ЦЕЛОКУПНО. СТЕ. ЗА. ТРИБУНАЛ. ЗА УМИШЛЕНО ВКАРВАНЕ. НА. БЪЛГАРИЯ. ОТНОВО. В. БОЛШЕВИШКОТО БЛАТО. ОТ. КОЕТО. НЯМА. ИЗЛИЗАНЕ.
ЖЕКО ПАСПОРТА

2022.08.23 | 10:04

17
На колене пред матушка Русия и договор в рубли с Газпром! Там е истината!

2022.08.23 | 09:48

16
ВАРИАНТА Е ЕДИН - АМЕРИКАНСКА ГАЗ
Обективен

2022.08.23 | 09:46

15
ДБ БЪРЗО ДА СИ ПОСИПЯТ ГЛАВИТЕ С ПЕПЕЛ И ДА ИСКАТ ПРОШКА ОТ БОРИСОВ,ЗАЩОТО САМО ТОЙ МОЖЕ ДА ЗАЩИТИ ДЯСНОТО И ЕВРОАТЛАНТИЗМА.
static. dir. bg/uploads/images/2013/08/08/1278388/

2022.08.23 | 09:31

14
ЗИМА Е, БРРРР! :) РЕСУРСИТЕ СВЪРШВАТ И... ГЛАД ;) СКОТОВЕ, ТАМ РАЦИ, УКРО, КОЛХОЗНИ, ФЕСОВЕ... ЖЕЛАЯ ВИ ПРИЯТНО ИЗКАРВАНЕ С ДОЛЧЕ И ГАБАНА! youtube. com/watch?v=qJXrp6NzFv0 МЕНЕ, ЖЕНИ НА ЛЕГЛО МЕ ЧАКАТ :)

2022.08.23 | 09:24

13
тоя мазник от ДеБилите лъже та се къса, ама нали е храненик от НПО. дядо ШОРОШ киха кинти, а тоя ръси простотийте си и в университета. платено мекере!

Добави коментар

Водещи новини