От ВМЗ Сопот отговориха на служебния министър на икономиката

  • 19 август 2022 19:12

  • 2456
  • 1
© ВМЗ

Ръководството на Вазовски машиностроителни заводи (ВМЗ), което пое управлението на най-голямото държавно предприятие у нас в началото на месец юни, завари редица смущаващи договори, фрапиращ пример от които е договор за транспорт на работниците. Това обявиха на пресконференция пред медиите днес изпълнителният директор на ВМЗ Иван Иванов, заместникът му Георги Цветков и председателят на Съвета на директорите Мариян Йовчев.


Те заявиха, че на днешната пресконференция правят това, което са правили и през 2-та месеца и 10 дни управление – да представят публично, ясно и аргументирано, с факти работата на ВМЗ – пред медиите, пред работниците и пред синдикатите.

„По този договор за транспорт за 16 маршрута, ще дадем пример с маршрута Сушица Карлово-Площадка Сопот - фирмата, спечелила конкурса е предложила при подаването на оферта на 21.01.2022 г. цена 5.55 лв. за 1 км пробег, а другата фирма за всички маршрути – 1.62 лв. за 1 км пробег. При сключване на договора на 21.04.2022 г. /тогава председател на Съвета на директорите е сегашният служебен министър Никола СтояновНикола СтояновНикола Стоянов е роден през 1976 г. в София.   Завършва „Право“ в Софийския университет/ цената от 5.55лв. става 7.40 лв. за км пробег. За някои маршрути цената достига до 10 лв. за км пробег“, посочи заместник-изпълнителният директор по Човешки ресурси, логистика и административни въпроси Георги Цветков.

Независимо от това, в договора са създадени и други условия заводът да плаща още  средства. По същия маршрут Сушица Карлово-площадка Сопот са определени 8 автобуса плюс 2 резервни – общо 10, при положение, че разчетите сочат, че са необходими за всички смени 6 автобуса.

На трето място – умишлено не се спазва една от клаузите по договора – за ежедневен контрол на курсовете. Предишното ръководство на завода е премахнало контрола веднага след подписването на договора. В резултат на това ВМЗ е ощетяван месечно, между 150 хил. лв. и 250 хил. лв.

Служебният министър Никола СтояновНикола СтояновНикола Стоянов е роден през 1976 г. в София.   Завършва „Право“ в Софийския университет умишлено или поради незнание манипулира общественото мнение, или пък наистина не прави разлика между реализирана продукция и произведена продукция, като размахва данните за намалялата производителност. Това разбрахме от последното му медийно участие. Анализът на данните показва, че производителността през юни, юли и август се е повишила в сравнение с предходните месеци с над 20 % и всички останали внушения са, меко казано, неистини. Реализираната продукция за полугодието е 238 000 000 лв., а произведената – около 55 000 000 лв. И понеже „умишлено водим предприятието към фалит“ – сме актуализирали бизнес-програмата за 2022 г. на над 420 000 000 лв.“, посочи председателят на Съвета на директорите Мариян Йовчев.

Служебният министър на икономиката с потресаващи разкрития

„Наследихме завод в лошо състояние, с ниска производителност на труда, лоши условия на труд, демотивирани работници. Ето защо, първата ни работа беше да увеличим производителността на труда като мотивираме работниците и подобрим организацията на работа. Въведохме силен социален пакет“, заяви изпълнителният директор на ВМЗ Иван Иванов.

"За времето от юни до днес сме назначили 7 души административен персонал и 202 души в производството. С назначенията в производството обърнахме тренда – ВМЗ започва да привлича желаещи за работа след увеличените трудови възнаграждения, ваучери за храна и сериозния социален пакет.  Относно индивидуалните договори, с които се спекулира от служебния министър Никола Стоянов: От 3 юни до днес – 19 август, сме назначили 4-ма души на такива договори. Само за 1 месец – от 1 до 30 март 2022 г. предходното ръководство на ВМЗ с председател на Съвета на директорите сегашният служебен министър, е назначило 6-ма. Общо в завода са 16", казаха още от ВМЗ.

Последвайте канала на

Novini.bg
2456 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Бачо

2022.08.19 | 21:56

1
Няма такава държава!!!!!!

Добави коментар

Водещи новини