Парите за отстъпката от 25 ст. за горивата ще стигнат до ноември

  • 16 август 2022 20:22

  • 2706
  • 4
Парите за отстъпката от 25 ст. за горивата ще стигнат до ноември
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Министърът на финансите Росица Велкова-Желева проведе среща с председателя на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Живодар Терзиев, на която присъстваха заместник-министърът на финансите Александър Свраков, изпълнителният директор на Националната агенция за приходите  Борис Михайлов, Павел Геренски, директор на Агенция „Митници“, както и Светослав Бенчев, юрист на асоциацията.

„Няколко са актуалните теми, които попадат във фокуса на днешната ни среща. Първата е свързана с 25-те стотинки помощ, която беше въведена в законодателството като доброволна. Голяма част от бензиностанциите се включиха и към момента по тази мярка се изплащат средно около 1 млн. лева на ден, което дава сигнал, че определените за нея средства ще стигнат до месец ноември“, каза министър Велкова. Тя допълни, че целта на срещата е да се получи обратна връзка за прилагането на мярката, за проблемите и спънките, които съществуват пред контрола ѝ. „Тази информация би била полезна за Националната агенция по приходите и Агенция „Митници“, заяви министърът на финансите. 

Ето как да спестите 30 ст. от цената на бензина и дизела

Председателят на БПГА Живодар Терзиев увери, че работят много добре с двете приходни агенции. „Знаем, че мярката беше предприета бързо, но ние приехме ангажимента като отговорен сектор и се постарахме да я интегрираме в търговската мрежа, така че помощта да бъде предоставена на потребителите по възможно най-добрия начин. Към настоящия момент по-голямата част от търговците се включиха в прилагането ѝ“, каза още той.  

По време на срещата беше обсъден хоризонтът пред мярката, сезонният пик на помощта, необходимостта от анализ и случаите на злоупотреби. Във фокуса на дискусията попаднаха и други актуални теми, сред които необходимостта от диверсификация, цените на горивата, мерките, които се предприемат на европейско ниво в отговор на войната в Украйна, и възможностите за реакции от страна на сектора, съобщиха от пресцентъра на МФ.

Последвайте канала на

Novini.bg
2706 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2022.08.16 | 23:59

4
Горивата леко лекп си тръгнаха надолу...... До ноември да се надяваме пак да е по 3 лв
ИИИИ ..БАЛ СЪМ ВИ

2022.08.16 | 21:57

3
ВПРЯГАМ КОНЯ И НЕ МИ ТРЯБВА БЕНЗИНА ВИ .
ШИБАМ ЧЕРВЕНИ ЛУМПЕНИ

2022.08.16 | 21:50

2
АМА ТАЯ ВРЪТКА С ТИЯ СТОТИНКИ , ПРИЛИЧА НА МАШИНА ЗА ПРАНЕ НА МРЪСНИ ПАРИ ....
Иван Боянов

2022.08.16 | 20:56

1
А, ако не зареждаме, ще стигнат до другия август

Добави коментар

Водещи новини