Средно 4% спад в цената на горивата у нас, само метанът расте

  • 16 август 2022 11:20

  • 1301
  • 1
Средно 4% спад в цената на горивата у нас, само метанът расте
© Novini.bg/ Canva

Цените на горивата в световен мащаб тръгнаха надолу. На този фон стойността на колонките у нас е по-ниска средно с 4%. Това обаче не важи за метана, чиято стойност бележи ръст с oколо 46%. 

Средната цена на бензина у нас е 3,25 лева, на дизела 3,38 спад с 4% и на двете горива), а на газа 1,25 лв. (10% намаление).  

Защо метанът стана най-скъпото гориво у нас

Според икономиста Михаил Кръстев опасността от рецесия е причината за намаляването на цените на горивата на световните пазари. "Цената за барел брент ще достигне 130 долара. Това ще се отрази на петрола у нас. Понижението на горивата изглежда е временно. Ако конфликтът в Украйна бъде прекратен, може да се пренасити пазарът. При обратно развитие на нещата, цената отново може да нарасне", предупреди той. И призова да се подпомагат най-уязвимите.

"Намалението на харчовете може да понижи инфлацията", посочи Кръстев пред Нова. И уточни, че е напълно възможно все пак горивата да достигнат 5-6 лева за литър след въвеждането на новия евроакциз.

Димитър Хаджидимитров от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива споделя, че за 30 дни бензинът е поевтинял с 30 стотинки, дизелът с 20, а газът с 10 стотинки. Ако се задържи цената на едро, горивата трябва да паднат с още 7 стотинки", прогнозира той. 

Малките бензиностанции често не предлагат отстъпката от 25 стотинки, защото не могат да се справят финансово. За сметка на това обаче свалят цените си. До 25 август парите за компенсацията трябва да бъдат възстановени.

У нас и в Гърция цените на горивата са най-високи, а в Турция и РСМ - най-ниски. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1301 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Еми...

2022.08.16 | 13:11

1
Като отпушат Иран след седмица-две и ще стане интересно.

Добави коментар

Водещи новини