Министърът на икономиката е потвърдил 255 разрешения за внос и износ на военна продукция

  • 12 август 2022 20:22

  • 4197
  • 7
Министърът на икономиката е потвърдил 255 разрешения за внос и износ на военна продукция
© Булфото (архив)

За няколко часа служебният министър на икономиката Никола СтояновНикола СтояновНикола Стоянов е роден през 1976 г. в София.   Завършва „Право“ в Софийския университет е потвърдил всичките 255 чакащи разрешения за внос и износ на военна продукция към и от България. Това обяви за bTV самият той и уточни, че разрешенията са били забавени с повече от месец и половина при предходния министър Корнелия Нинова.

По-голямата част от сделките са за боеприпаси за малки оръжия, но и противотанкови безоткатни системи, ракети за военни самолети и от наземни установки, неуправляеми въздушни ракети, противотанкови мини. 

По правило одобрението на исканията за внос и износ на оръжие става най-напред от група експерти. След това министърът на икономиката свиква Комисията за износ на оръжие и там се взема крайно решение. Свикана днес комисия е одобрила доставките.

Служебният министър на икономиката: Нинова си е позволявала да не спазва закона

Бившият министър каза, че е забавила, т.е. на практика си призна, че не е спазила закона в 30-дневен срок да разгледа тези преписки. Първата ми работа беше да извикам експертите от комисията, да ги попитам проблем ли имаше, защо не сте били готови - те потвърдиха, че всичко е било готово, но по нейни указания комисията не се е състояла, каза министър Стоянов.

- За износ на какво и за къде са разрешенията?

- Предимно става дума за боеприпаси. За различни държави в Африка, Европа, част са и за Полша. Най-голямата част са за Полша.

От пресцентъра на БСП отговориха, че лидерът им Корнелия Нинова остава на позицията си от миналата седмица. Тогава тя посрещна критиките с думите "Защо си с шапка, защо си без шапка?". 

Изпълнителният директор на ДКК: В момента няма източване на "Кинтекс"

Тя обясни, че не е свиквала комисията за износ на оръжие, за да не бъде обвинена, че непосредствено преди предаването на министерския пост е позволила износ за 1 милиард евро. 

Новият министър се съмнява и в непрозрачни назначения и разплащания в дружества към ведомството при управлението на Нинова. Едно от тях е "Кинтекс", където текат проверка на инспектората и разследване на ДАНС.

Още миналата седмица, след като получих сигнали от дружествата, повиках изпълнителния директор от ДКК и я помолих, казах, пращам официални указания към вас всички назначения, уволнения и разплащания да спрат, да ми се даде една седмица да се ориентирам в ситуацията. Разбирам, че „Кинтекс“ са продължили разплащанията, дали е така - органите ще кажат, добави Никола СтояновНикола СтояновНикола Стоянов е роден през 1976 г. в София.   Завършва „Право“ в Софийския университет.

ДАНС влезе в "Кинтекс" 

Владимир Василев
4197 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
За криминал най-важен имунитет....

2022.08.12 | 20:55

1
"Полицай от Специализираното подразделение за опазване на обществения ред във Варна, отличен с 20 награди за залавяне на опасни престъпници, е бил арестуван за участие в лизингова измама със смартфони..." - сега този криминал е депутат-"народен" избранник има имунитет и може да продължава измами и изнудване.
Гугли новини

2022.08.13 | 07:07

7
Да намериш името.

2022.08.13 | 05:20

5
Така и не му каза името, а преди 2 седмици даже живееше у вас :)
Браво на Нинова, досега не съм гласувал за нея

2022.08.13 | 05:26

6
Тя се оказа най мъдрият и почтен политик. Не позволи пряко въвличане на нашата страна във войната, докато Радев не е последователен говори и действа различно. Президентът работи за връщането на мафията- Борисов на власт. Има задкоалисна игра да има коалиция герб , ПП и ДПС след изборите.
На снимката

2022.08.12 | 21:19

3
Мъжете не закопчават саката си на гърдите, а женските гърди не се събират в сутиени
Хубава държава България

2022.08.12 | 21:19

4
Добре климат и добре храна!

2022.08.12 | 21:08

2
Върнете Законно калашниците на народа , първи Закон на Мойсей и смъртната присъда - ние сами ще си решим проблемите .Трябва Закон за носене на политическа отговорност за лъжите на политиците към своите избиратели -политик който е излъгал , излъганите да имат право да го целуват студен без да носят Наказателна отговорност !

Добави коментар

Водещи новини