До 12 август КЕВР ще обяви решението си за цената на газа

  • 03 август 2022 11:55

  • 991
  • 1
До 12 август КЕВР ще обяви решението си за цената на газа
© Novini.bg/Canva

До 12 август КЕВР ще обяви решението си за цената на газа.

Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов на брифинг. Ръководството на КЕВР е поискало спешна среща със служебния министър на енергетиката Росен Христов.

Иванов: "Булгаргаз" са купили руски газ чрез посредник и ни го препродават по-скъпо

„Изключително тежката ситуация, свързана с високите цени, активира КЕВР да потърси нормативни промени, които да гарантират, че общественият доставчик „Булгаргаз”, на принципа на минимални разходи за доставка, ще осигури тези количества за регулирания пазар”, заяви Иванов.

Той поясни, че този пазар включва два сегмента: газоразпределителните дружества и топлофикациите – дружества, които имат лиценз за производство на топлинна енергия.

По думите на председателя на КЕВР мерките, които се надяват да предприемат, както и надеждата да намалеят международните цени на газа, няма да позволят корекция в цената на топлинната енергия.

„В момента обаче има много сериозна разлика между прогнозната годишна пазарна цена, определена в решението на Комисията, която е 120 лв./мегаватчас и тази, която е в момента предложена в заявлението на „Булгаргаз”, която е 297 лв. за мегаватвас”, подчерта Иванов.

Според него е необходимо да се търсят стъпки към сключване на дългосрочни договори за доставка на природен газ. Това би довело до стабилност, предвидимост и спокойствие както за бизнеса, така и за битовите потребители, допълни председателят на КЕВР.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
991 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
1943ta

2022.08.03 | 13:26

1
Генерал Ай3енхауер пуска 1000 сенегалски войници в американски униформи в метро станциите на Щутгард където и3нacuлват около 5000 криещи се германки.

Добави коментар

Водещи новини