В Пловдив отпушват замрялото строителство след индексация на цените

  • 03 август 2022 10:23

  • 528
  • 0
В Пловдив отпушват замрялото строителство след индексация на цените
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Две заседания на общинския съвет в Пловдив бяха нужни, за да се стигне до решението за индексация на цените за строителството на важни за града инфраструктурни обекти, информира БНР.

И докато в местния парламент реториката се подчинява на сложните политико-икономически лабиринти, в които държавата ни се лута повече от година, работата по 10 големи обекта е замряла и то в летните месеци, когато се предполага че трябва строителите да напреднат.

С отпускането допълнително на над 10 милиона лева от бюджета на града  очакването е, че това ще се случи. 

Обобщението по темата от вчерашните дебати в пловдивския общински съвет е на Кремена Данева. 

На предишната сесия не беше прието предложението за 20% индексиране на договорите за изпълнението на Водния проект по трасето "Брезовско шосе – бул. Дунав", за реконструкцията на Кукленско шосе, на улиците "Царевец" и "Хаджи Димитър" и за пробива Модър – Царевец. Тогава дори съветниците от ГЕРБ не подкрепиха оскъпяването на тези 5 големи инфраструктурни обекта, а заместник-кметът Пламен Райчев предупреди, че това ще е фатално за града. Обеща също да предостави на всяка от групите допълнителна финансова информация.

"Това заплашва инвестиционната програма да не можем да я изпълним в края на годината. Много тежък момент."

Първото злополучно гласуване притесни собствениците и на други фирми, които не бяха включени в първоначалното предложение и дни преди последната сесия се оказа, че обектите, които трябва да бъдат индексирани са вече не 5, а 10, като общата сума, с която те се оскъпяват, е 10 450 000 лева.

Влезлите допълнително проекти в списъка са рехабилитация на улиците „Богомил“ и „Радко Димитриев“, озеленяване и изграждане на детски и спортни площадки в междублокови пространства, ремонти на улици и тротоари, както и подмяна на осветлението им. 

Спорен момент се оказа дали да се изчака методиката, по която индексацията да се случи.

Съдът окончателно отхвърли иск на "Артекс" срещу спирането на строежа "Златен век"

Заместник-кметът Пламен Райчев обаче смята, че време за чакане няма и индексацията може да бъде приета в предложения вид.

"Защото в противен случай ще отложим още с един месец агонията, в която сме в момента – не извършваме никакви строителни дейности в община Пловдив, заради това, че всички фирми чакат индексацията."

Сумата от над 10 милиона лева ще бъде заделена от бюджета за тази и следващата година, като ще се ползват средства, предвидени за други ремонти. 

Противопоставяйки се в хода на дебатите, Веселина Александрова от Демократична България заяви, че се "разхвърлят милиони левове от този проект в онзи проект и се замеряме кой проект ни е по-важен". по думите ѝ в момента разпределението се прави "на всички по равно, гледайки в тавана".

"Вече е прието, че тези договори ще бъдат дофинансирани. Стойността ще стане ясна след приемането на методиката. Това, че сме заложили определена сума сега за един обект, не значи, че договорът ще бъде анексиран с тази сума", посочи Пламен Райчев. по думите му строителите имат карт бланш да работят.

От своя страна независимият съветник Слави Георгиев попита защо няма информация на какъв етап са изпълняваните обекти. 

"Не е ясно колко от досегашните средства са изхарчени."

В този град трябва да бъде преустановен диктатът на фирмите, категоричен е Георгиев, според когото Общинският съвет "не е свикнал някой да му извива ръцете".

Отговорът на кмета Здравко Димитров към провокацията не закъсня – той нарече казаното "небивалици", подчерта, че "няма как една фирма на загуба да строи".

Калина Христова
528 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини