КНСБ: Доходът необходим за издръжка на тримесечна база нараства с 4.2%

  • 01 август 2022 10:18

  • 522
  • 1
КНСБ: Доходът необходим за издръжка на тримесечна база нараства с 4.2%
© Pixabay

На тримесечна база доходът необходим за издръжка нараства с 4.2%. Нарастването на годишна база е с 18.5%. Това показват данните на КНСБ за това каква заплата е необходима за издръжка през второто тримесечие на 2022 г. 

През второто тримесечие нараства заплатата за издръжка, но с по-забавени темпове. Наблюдава се нарастване с 4.2%. Силното нарастване започва през юни. Нарастването на цените на хранителните стоки на годишна база е с 23.6%, а на нехранителните с 15.6%. 

1267 лева и 53 стотинки е чистият доход, с който трябва да разполага един работещ за издръжка на живота. За тричленно семейство от двама работещи и едно дете нужната сума за живот без лукс е 2282 лева на месец. От началото на годината доходът, необходим за издръжка, нараства с малко над 4%, а на годишна база - с 15,6 на сто. Нетно в домакинството на един работещ трябват около 200 лв. повече, отколкото през юни м.г. на месец, за да може да покрива необходимите средства за издръжка, които са нарасналите по определени категории - хранителни, нехранителни стоки и т.н. А, за тричленното домакинство са необходими около 360 лв. нето в повече.  Това обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров. 

От КНСБ уточняват, че това са данни до края на месец юни, като очакванията са в началото на юли да има ново нарастване на цените, заради увеличение на газ и увеличение на водата в някои области и съответна тока. 

При хранителните стоки се наблюдава нарастване на цените на хляба и зърнените храни с 17.6%, по-значително нарастрване на брашното. Също така се наблюдава увеличение на цените на месото, основно на пилешкото. Повишаване на цените има при яйцата, захарта и млечните продукти, сочат данните на Комисията. 

Според КНСБ обективната линия на бедност за 2023 г. трябва да бъде 541 лв.

Групата на нехранителните стоки и услуги през последното тримесечие също бележат ускорениес 3.1%. Увеличението на годишна база е 15.6%. Най-висок дял на нарастване се наблюдава при групата на електроенергията и горивата с 19.3% от общо разходите в групата. Нарастването на разходите е с 23% на годишна база, като това се дължи на повишаването на цената на природния газ с 2.5 пъти за годин, на дърва за горене с около 70%. Жилищното обзавеждане и домакинските уреди също бележат повишение - на тримесечна база с 4.8%, а на годишна - 12,5%. 6.4% на тримесечна база е увеличението в групата на "Транспорта", а годишният ръст е 32.6%. За здравеопазване се отчита ръст от 5,6%. Само лекарствата нарастват с 4.2% на годишна база. Основен акцент се поставя на повишаването на цените на лекарства, които се употребяват сравнително често, като аспирин и аналгин, като диапазонът на увеличение е между 3 и 6%, показват още данните на КНСБ. 

Данните на синдиката сочат, че над 1,7 милиона души получават под заплата за издръжка. Това са близо две трети от работещите. 

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
522 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Иван Асен

2022.08.01 | 10:44

1
В България няма синдикати ! Държавата е разделена на София с висок стандарт на живот и провинция -бедняци !Който гласува за политиците в България е национален предател !

Добави коментар

Водещи новини