Бившият директор на тол управлението: Външният експерт е подлъгал Сметната палата

  • 20 юли 2022 10:14

  • 588
  • 0
Бившият директор на тол управлението: Външният експерт е подлъгал Сметната палата
© Кадър - Нова телевизия
Слушай новината Слушай новината

„Не мога да се съглася с изводите в доклада. Той е направен добре. Но тезите на външния експерт са подвели Сметната палата. Те са изначално грешни и несъстоятелни”. Това каза в ефира на Нова телевизия проф. Олег Асенов, бивш шеф на тол управлението.

Във вторник Сметната палата излезе със заключение - изборът на фирмата, която поддържа тол системата, не съответства на закона. Според Сметната палата няма основание да се приеме, че въпросната фирма е без конкуренция, пише в доклада до депутатите. Не може и да бъде установено как са изчислени планираните 118 милиона лева, без ДДС, по договора между държавата и частната компания.

„Направили сме проучване на европейския опит, как в другите държави се оперират системите и каква е цената”, обясни Олег Асенов.

„На базата на този опит и на това проучване, направихме сходна система. Унгарската система например има 6000 км покритие, колкото нашата, а натоварването на системата е сходно с нашето. В Унгария за това опериране се плаща 100 милиона на година, без ДДС. В България се плаща 20 милиона по простата причина, че в процеса на работа по обществената поръчка, който беше повече от 6 месеца, ние седнахме, разделихме услугите по опериране - кои може да прави държавата, за кои имаме компетентност, и кои искаме да възложим на фирмата, която е изградила системата. По този начин договорихме значително по-ниска цена”, заяви Асенов.

Злоупотреби в ТОЛ системата, полицията изпраща материалите до прокуратурата

Той обясни, че в националното тол управление не е можело да се създаде отдел, който да поддържа системата, тъй като държавата не е конкурентна на пазара на IT специалисти. „При заплати 2500-3500 лева не можаха да бъдат намерени специалисти с профила, който е необходим. Положих страшно много усилия и въпреки това на конкурсите не се явяваха хора, или идваха, виждаха за какво става въпрос и се отказваха”, обясни Асенов.

Той е категоричен, че приходи от тол системата има. „Дори с малкия си обем за 2021 г. тя е донесла 420 милиона. Сега с новото покритие, тя ще донесе до края на годината поне още 80 милиона. Така ще имаме половин мириард пари за пътища”, каза проф. Асенов.

Последвайте канала на

Калина Христова
588 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини