От Българския енергиен и минен форум не са съгласни със сценарий за ускорено затваряне на въглищните централи до 2030 г.

  • 18 юли 2022 11:21

  • 406
  • 2
От Българския енергиен и минен форум не са съгласни със сценарий за ускорено затваряне на въглищните централи до 2030 г.
© pixabay

В Декларация на Българския енергиен и минен форум се изразява категорично несъгласие "по повод лансиране на рисков за енергийната сигурност на страната сценарий на ускорено затваряне на въглищни централи в България до 2030 г.".

На проведеното на 5.07.2022 г. първо заседание на Консултативния съвет във връзка с Европейската зелена сделка (КСЕЗС), по повод изготвянето на пътна карта за декарбонизация на енергийния сектор, изненадващо за мнозина, ръководството на съвета е предложило като основен сценарий "ускорено затваряне на въглищните централи до 2030 г. и отвъд, но не по-късно от 2038 г.", посочват от организацията.

Според нея предложението е непрофесионално и силно притеснително, и не съответства на разработени и приети основни политически и експертни доклади по темата, в които дадените провизорни срокове са 2035 г. като дата, предложена от бизнеса, и 2038 г. като крайна дата - и те не трябва да се променят.

Според Българския енергиен и минен форум налагането на политическо решение за задължително разработване на такъв сценарий е лишено от основания и ще доведе до излишни социални вълнения и нестабилност във въглищните райони. В документа се посочва още, че днешните и бъдещи управляващи трябва да отчетат "новата роля на въглищните централи в днешната нестабилна икономическа обстановка за гарантиране сигурността на доставките в страната и региона през следващите години". Факт е, че редица страни с много "по-зелена" енергийна политика предприемат действия за прерзглеждане на политическите си решения по отношение на въглищната енергетика, показва, че и у нас трябва да се прояви реализъм и да не се допуска изкуствено създаване на кризи с доставките на електрическа енергия, изтъкват още от организацията. 

В декларацията се отправят редица въпроси към ръководството на КСЕЗС - на какво основание и по чие предложение е включен този основен сценарий в работата на комисията и какви са аргументите за това, упражнен ли е външен натиск върху България по темата, кое налага това "бързане" и България де факто да се окаже най-радикалната в Европейския съюз страна по отношение на декарбонизация на енергетиката си, съществуват ли анализи на социално-икономическите последствия и на макро-икономическата стабилност на страната при такъв сценарий, участват ли в обсъжданията и при вземане на решенията на съвета специалисти по горивно-енергийни баланси и устойчивост на енергийната система.

Олаф Шолц: Връщането към употреба на въглища и петрол в Германия ще бъде временно

В документа, адресиран до председателя на НС, президента, премиера в оставка, се предлага на ръководството на КСЕЗС да бъде разпоредено да работи в съответствие с политиките в приетия НПВУ и правилника за дейността му, и да не допуска външни въздействия, независимо откъде и от какво естество са.

Калина Христова
406 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.07.18 | 12:24

2
досега къде дремахте!

Добави коментар

Водещи новини