Успя ли България да се откъсне от руската газова зависимост?

  • 13 юли 2022 15:00

  • 1707
  • 9
Успя ли България да се откъсне от руската газова зависимост?
© Министерски съвет
Слушай новината Слушай новината

Газовата връзка с Гърция е възможност за България да се отскубне от енергийната зависимост от Русия. Но дали служебният кабинет ще продължи този курс?

Завършването на газовата връзка между България и Гърция е успех за Кирил Петков и неговия кабинет. Министър-председателят в оставка изпълни обещание, което даде в началото на годината, че интерконекторът ще бъде завършен до края на юни.

След 12-годишно чакане: Интерконекторът с Гърция е факт

ГЕРБ се опитват да омаловажават успеха

Газовата връзка при Комотини е възможност за реална диверсификация, за това България да се отскубне от енергийната зависимост от Русия, която трае десетилетия наред. Чрез интерконектора ще бъде покрито 1/3 от нашето годишно потребление на газ, което е общо около 3 млрд. куб. метра, при това, ако се доверим на думите на Петков, на 1/3 от цената на "Газпром".

ГЕРБ, в лицето на лидера на партията Бойко Борисов и Делян Добрев, веднага се опитаха да омаловажат значението на проекта. Те определиха газовата връзка като "бутафорна", защото по нея "още не течал азербайджански газ". Въвеждането в търговска експлоатация на интерконектора обаче би трябвало да стане факт след няколко седмици. Те са необходими, за да се спазят задължителните административни процедури, т.е. става дума за формалност.

Петков от Гърция: Интерконекторът ще сложи край на руския монопол за газа

Удобно се пропуска от ГЕРБ, че дотогава България ще получава в пълен обем договорените количества азерски газ през временната точка на доставка - Неа Месемврия. Борисов подчерта, че азербайджанският газ бил "договорен още преди години" от президента Първанов. Дори това да е така, лидерът на ГЕРБ премълчава, че по време на 12-годишното управление на "проевропейската" му партия проектът беше на трупчета. За сметка на това, ГЕРБ реализираха крайно неизгодния за българските данъкоплатци "Турски поток", който обаче е печеливш за Кремъл и вероятно за неговите партизани по нашите земи.

Не, България вече не купува основно руски газ

При всички забележки, които можем да имаме към Петков, този път коментарът и сметките му са точни: "Турски поток - 3 млрд. лева - 0% от капацитета на тръбата е за България, 0% диверсификация. Гръцката връзка - 0.5 млрд. лева - 100% от капацитета на тръбата е за България и български износ", написа той.

Енергиен експерт: Няма нито една преведена рубла за газ

Унгария, която е на 85% зависима от руския газ, вече води преговори за внос на газ през България и Румъния - потенциално също през интерконектора при Комотини. Газовата връзка между България и Гърция е значима не само за региона, а за европейската сигурност изобщо.

Енергийният експерт Васко Начев опроверга пред бТВ фалшива новина, която бе лансирана както от бившата енергийна министърка Теменужка Петкова от ГЕРБ, така и от "прокремълски" коментатори и анализатори че България продължавала да купува руски газ, "при това 30% по-скъпо". В действителност, основните източници за потреблението у нас в момента са два: втечнен газ от САЩ и азерски газ.

Руската пропаганда се бори за връщане на зависимостите

Изглежда, че наесен в България ще бъдат проведени поредните предсрочни парламентарни избори. Първо обаче ще има служебно правителство, конструирано от президента Радев, който остро критикува външната политиката на кабинета "Петков", особено в сферата на енергетиката. Дали новият служебен кабинет ще продължи да договаря по танкер на месец от САЩ? Дали няма да наведе глава, да се опита да направи лупинг във външната политика, като затопли отношенията с "Газпром", респективно с Кремъл? Нищо чудно, руската посланичка Митрофанова да стане "персона грата", а "Лукойл" пак да спре да плаща данък печалба…

Енергиен експерт: Спекулативно е твърдението, че „Лукойл“ може да работи само с руски нефт

Руската пропаганда у нас се засили многократно след 24 февруари, когато Русия нападна Украйна. През юни 2022-а, в сравнение с април 2022-а, "проатлантическите симпатизанти" у нас са намалели от 63% на 39% по данни на "Алфа рисърч", а почитателите на съюз с "Русия, Беларус и др." са се увечили от 13 на 23%. Не е изключено ПП да платят тежка политическа цена заради твърдия прозападен курс, който заеха особено в края на предсрочно прекратения им мандат. Колкото и да не се хареса това на местните лъжепатриоти, сме длъжни да кажем, че всъщност този курс е пробългарски, той е в името на нашата национална сигурност.

Прекратяването на енергийната зависимост на България от Русия унищожава хранителната среда на руските проксита у нас. Да зависиш от милостта на монополист с имперски претенции винаги излиза по-скъпо от това да можеш да разчиташ на няколко източника на енергия.

Последвайте канала на

Дойче веле
1707 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар

2022.07.15 | 14:06

9
и защо трябва да се откъсне? защото така са наредили краварите и еврогейците и за да ни е десеторно по - скъп животът ли? ФЮ

2022.07.13 | 16:47

5
Браво само ПП

2022.07.15 | 14:04

8
ти си от спукан презерватив, нали?
Избори

2022.07.13 | 15:26

2
И Борисов премиер! Радев и цялата сган около него в затвора!

2022.07.13 | 20:06

7
ББ също е на хранилка при путьо. Препирните с чорапения фигурант са само прах в очите. Заащо иначе закопа 3 милиарда за да направи газопровод и го подари безплатноо на русия?
къде е бе

2022.07.13 | 15:57

4
тая руска пропаганда като 24/7 по телевизиите на пропагандата, манипулацията и лъжата се канят само плюещи по русия

2022.07.13 | 20:05

6
Иди на Xyй, мУтрафончо.
дойче веле

2022.07.13 | 15:54

3
яко пропаганда в полза на канадеца и кокорчи, джендеро-либерастко издание 1:1 с вестник работническо дело
wtf

2022.07.13 | 15:24

1
ей лайно съветско, цените са двойни и не ми разправяй колко евтин газ си уредил

Добави коментар

Водещи новини