Асен Василев: Бюджетът е трудноизпълним, но към момента изпълним

  • 07 юли 2022 15:45

  • 955
  • 2
Асен Василев: Бюджетът е трудноизпълним, но към момента изпълним
© Булфото, архив
Слушай новината Слушай новината

Бюджетът изглежда трудноизпълним, но изпълним към момента. Това заяви вицепремиерът в оставка Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на по време на бюджетна комисия.

Отново: Спорове в НС по актуализацията на бюджета

„Това няма да е много лесно и зависи от редица фактори от развитието на макроикономическата среда в последното тримесечие на годината. Виждаме безпрецедентна ситуация на газовия пазар в Европа, която не беше и в средните сценарии на която и да е държава - реално Европа да остане с 40% недоставен процент от газ. Има доста турболенции на международната среда, които могат да повлияят на изпълнението на бюджета“, коментира той.

ИТН бламираха актуализацията на Бюджет 2022

Йордан Цонев от ДПС попита дали при изготвянето на бюджета е правен стрес сценарий, предвиждащ лошо развитие на ситуацията. „Очевидно е, че рецесията е почти факт. Процесите вървят натам. Правили ли сте стрес сценарий, както правят банките при определени допускания. Допусканията се очертават на хоризонта. При определено развитие на рецесията, при определено развитие на цените на газа и петрола. От всичко, което слушаме и от днешния дебат за газа, нямаме сигурност за доставките. Разбирам, че такава сигурност няма никой в Европа, но като гледам големите икономики вървят по собствен сценарий: Германия, Франция, Италия, а ние продължаваме да се движим по общия сценарий, зададен от фон дер Лайен“, добави той.

Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на отговори, че е е направен т.нар. worst-case scenario  „В него са заложени развития, малко по-лоши от тези, които наблюдаваме към момента. Заложено е прекъсване на доставките на петрол. Намалени доставки на газ с 50%, значително завишени цени на пшеницата на световните пазари и мигрантска вълна, която включва 250 000 човека да се появят в страната до края на годината. Този сценарий не е красив. При него икономическият растеж остава положителен, но на ръба – 0.1, 0.2, Инфлацията се вдига с 4-5 % допълнително“, посочи той.

Теодора Павлова
955 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Спецпеди

2022.07.07 | 16:39

2
Ти си педал,ама труден или труден,ама педал
PaulaFox

2022.07.07 | 15:49

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини