КЕВР утвърди цената на газа за юни - по-ниска с 13%

  • 10 юни 2022 13:49

  • 887
  • 0
КЕВР утвърди цената на газа за юни - по-ниска с 13%
© Novini.bg/Canva

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на природния газ, считано  от 1 юни 2022 г., в размер на 141,36 лв./мегаватчас (MWh), без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. На тази цена "Булгаргаз" ще продава природен газ на крайните снабдители на природен газ и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия, съобщиха от комисията.

Тази цена е с 13 на сто по-ниска в сравнение с месец май и е под цената на газа за месец април, което доказва, че осигурените доставки на втечнен газ са реална алтернатива на едностранно прекратения от "Газпром" договор. За българските битови потребители, индустриалните клиенти, както и на топлофикациите са осигурени всички необходими количества природен газ. Те получават максимално добри цени, независимо от световната енергийна криза с екстремно високи цени, посочват от регулатора.

КЕВР с открито заседание за цената на газа за месец юни

Комисията е определила цената на природния газ за месец юни след задълбочен анализ на предоставените данни и документи във внесеното от "Булгаргаз" ценово заявление. Установено е, че общественият доставчик е формирал общото прогнозно количество за вътрешния пазар въз основа на два източника – по договор за доставка на природен газ с компания от Азербайджан и по Споразумение за доставки на втечнен природен газ (LNG). В заявлението на "Булгаргаз" се съдържат отделните цени на доставчиците и размера на техните количества в общия микс. 

Според комисията през следващите месеци основното предизвикателство е да бъдат осигурени дългосрочни договори за алтернативни доставки. За постигане на сигурност на доставките и стабилност на цените, КЕВР препоръчва да се сключат договори с поне три алтернативни доставчика с различни методи на формиране на цената.

"С постигнатата цена за м. юни, "Булгаргаз" доказва, че с привличане на нови доставчици България може да постига по-ниски цени от тези на "Газпром", което е добре както за битовите потребители, така и за конкурентоспособността на българска икономика. Общият ни стремеж е това да бъде посоката през следващите месеци и години и по този начин страната ни да преодолее историческата си енергийна зависимост от един доставчик - Русия“, подчерта председателят на КЕВР Станислав Тодоров на откритото заседание на 9 юни.

Решението на КЕВР за утвърждаване на цена на природния газ, считано от 01.06.2022 г., ще бъде публикувано на интернет страницата на регулатора. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
887 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини