С 5,7 на сто растат оборотите в търговията на дребно у нас

  • 10 юни 2022 12:03

  • 434
  • 1
С 5,7 на сто растат оборотите в търговията на дребно у нас
© Novini.bg/Canva

По предварителни сезонно изгладени данни на Националния статистически институт през април оборотът в раздел "Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети" по съпоставими цени намалява с 0,8 на сто спрямо предходния месец. През април 2022 г. оборотът в търговията на дребно, изчислен въз основа на календарно изгладени данни, е с 5,7 на сто над равнището на същия месец на 2021 година.

През април 2022 г. се наблюдава намаление на оборота спрямо предходен месец в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 0,5 на сто), докато в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали и търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, е отчетено увеличение съответно с 1,2 на сто и с 0,3 на сто.

По-съществено нарастване на оборота в търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, е отчетено в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия с 3,4 на сто, а понижение в търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - със 7 на сто.

НСИ отчете ръст в промишлеността през април

През април 2022 г. в сравнение със същия месец на 2021 г. се наблюдава увеличение на оборота при: търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 10 на сто), и търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 9,7 на сто). Намаление е отчетено в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 2,1 на сто). 

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, ръст е регистриран при всички групи.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
434 1

Коментари 1

Добави коментар
Иван Боянов

2022.06.10 | 12:10

1
Нормално! Колкото повече се покачва инфлацията, в частност цените, толкова повече оборот се генерира. Да не си мислим, че покупателната способност на населението се е повишила!

Добави коментар

Водещи новини