Исканията за увеличение на цените на парното са реалистични, а не трик

  • 08 юни 2022 09:45

  • 377
  • 2
Исканията за увеличение на цените на парното са реалистични, а не трик
© Novini.bg/Canva

Исканията за увеличение на цените на парното са реалистични, а не трик. Те отговарят на случващото се с газа и въглеродните квоти. Тези два компонента правят над 80% от разходите на една топлофикация. Това коментира в студиото на „Здравей, България” експертът по управление на енергията и ресурсите Боян Рашев.

„КЕВР направи възможния минимум в момента - 40%. Това означава обаче, че топлофикациите ще продължават да губят и да нямат пари за ремонти. Но държавата прави всичко възможно да защити крайния потребител и себе си”, каза още той.

Шок цени? Как ще си плащаме сметките за ток и парно

По думите му дълги години България е била една от малкото страни с ясна ДДС политика. „Откакто настъпи коронакризата - започнахме да правим изключения. Сега тези изключения се прехвърлиха върху всичко, свързано с енергията. Ние няма да се върнем към нормалността повече”, категоричен е Рашев.

Експертът коментира, че цената на тока у нас се субсидира изключително силно. „Много малко неща могат да се направят в кратък срок. Това, което може да защити крайния потребител в България, е да сложим таван върху износа на ток. Цената в България е висока не заради вътрешния пазар, а защото ние изнасяме огромно количество ток, а цената в Европа е много висока”, обясни той.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
377 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
scarface

2022.06.08 | 10:58

2
Смърт за предателите

2022.06.08 | 09:54

1
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУРВИИИИИИ

Добави коментар

Водещи новини