Прокуратурата в Ловеч проверява действията на контролните институции относно по повод изтичането на амоняк

  • 31 май 2022 17:59

  • 2170
  • 0
Прокуратурата в Ловеч проверява действията на контролните институции относно по повод изтичането на амоняк
© Getty images (архив)
Слушай новината Слушай новината

Окръжната прокуратура в Ловеч е възложила допълнителна проверка за действията на контролните институции по отношение на изтичането на амоняк от хладилна инсталация в ловешкото предприятие „Мелта 90“ АД. От прокуратурата съобщават, че са констатирали, че някои контролни институции не са си свършили докрай работата.

Оттам уточняват, че при извършените през последните няколко дни измервания от Регионалната инспекция по околната среда и водите – Плевен, на нивото на амоняк в атмосферния въздух не са констатирани стойности над максимално допустимите.

Протест в село Царевец срещу лоша миризма и отпадъци в почвата от биоцентрала

Поради това и тъй като няма данни за престъпление, Районната прокуратура в Ловеч отказа да образува наказателно производство срещу собственика на предприятието.

Кметът на Ловеч Корнелия Маринова, която алармира прокуратурата, коментира пред БТА, че ще обжалва прекратяването на преписката. Тя допълва, че предприятието дължи на общината над 490 хиляди лева за такса "битови отпадъци" и данък "недвижими имоти".

„Това са задължения от 2010 г. насам. Съставени са актове за установяване на задължения. Има преписка с частен съдебен изпълнител, с държавен съдебен изпълнител, с публичен изпълнител на НАП“, заяви Маринова.

Почти половината от тези задължения са отпаднали по давност. В момента фирмата дължи малко повече от 260 хиляди лева на община Ловеч.

„Като един изключително некоректен платец се явява това предприятие, от друга страна, неподдържане на инсталация, от трета, нежелание да се изпълнят всички мерки, които по закон следва да бъдат спазени. Затова пък човекът ни трови безплатно. Намирам цинично неговото отношение към гражданите на Ловеч и смятам, че институциите трябва да си свършат работата“, добавя кметът.

Още на 20 май Държавната агенция за метрологичен и технически надзор издаде заповеди за спиране на хладилната инсталация в предприятието, която продължава да работи в авариен режим.

Мая Йорданова
2170 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини