Най-много от започналите работа безработни през април в Търговищко са наети в секторите на търговията и на ремонта на автомобили

  • 30 май 2022 15:09

  • 1106
  • 0
Най-много от започналите работа безработни през април в Търговищко са наети в секторите на търговията и на ремонта на автомобили
©
Слушай новината Слушай новината

Най-много от започналите работа безработни през април в Търговищко са наети в секторите "Търговия" и "Ремонт на автомобили" – 15,6 на сто. Следват преработващата промишленост и селското и горското стопанство – над 10 процента. През месеца общият брой на започналите работа регистрирани безработни е 347, съобщават от Регионалната служба по заетостта в Русе, цитирани от БТА. 

Своето ново работно място чрез бюрата по труда в областта са намерили и други четирима души, представители на групите на пенсионерите, учащите и заетите.

По данни на Дирекцията по заетостта, 77 процента от започналите работа са устроени в реалната икономика. Други 81 безработни от рисковите групи са били назначени на субсидирани работни места - трима по програми за заетост и 78 по схеми на Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси” (ОПРЧР).

КНСБ: Има недостиг на 200 000 работници в България

Схемата „Заетост за теб” по ОПРЧР, която действа юли 2020 г. като антикризисна мярка, продължава да осигурява работа на безработни, като само през април са сключени трудови договори с нови 84 човека.

Продължава и предоставянето на средства по антикризисната мярка 60/40. По тази процедура през месеца са одобрени заявленията на 18 работодатели за запазване заетостта на 466 работници и служители.

През април заявените работни места на първичния пазар на труда в област Търговище са 173. Най-голям дял свободни работни позиции в реалната икономика са заявени в преработващата промишленост (24,3 процента), в административните и спомагателните дейности (24,3 на сто), в строителството (13,4 процента),  в селското, горското и рибното стопанство (9,2 на сто). 

Мая Йорданова
1106 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини