Експерт: Поскъпването на парното и топлата вода беше неизбежно

  • 27 май 2022 10:02

  • 331
  • 0
Експерт: Поскъпването на парното и топлата вода беше неизбежно
© Novini.bg

„Поскъпването на парното и топлата вода беше неизбежно. Цените, по които се начисляваха фактурите на всички потребители, бяха на ниво от , юли миналата година”. Това заяви в предаването „Твоят ден” Димитър Куюмджиев, бивш директор „Сигурност на енергоснабдяването и управлението на кризисни ситуации” в Министерството на енергетиката.

Куюмджиев коментира, че при драстичното повишение на цената на природния газ и след мораториума, разходите на топлофикационните дружества са се увеличили.

„Тази тенденция не е само в България, тя е в Европа и в целия свят. Всичко, свързано с горивата, поскъпва”, коментира Куюмджиев.

Председателят на Асоциацията на топлофикациите разкри колко е санитарният минимум за скок на парното

Според него топлофикациите трябва да мислят за замяна на природния газ с алтернативно гориво.

„Частните топлофикации, като тези в Бургас и Враца, са монтирали котли на биомаса. Това частично облекчава разхода на гориво. Единствено „Топлофикация София” буксува на едно ниво. Реализира проект за милиони евро да обработва боклука на София за гориво, а това гориво не се използва. Има притеснения, че можело да замърсява природната среда. Но има технологии, които избягват замърсяването”, обясни Куюмджиев.

Радина Лазарова
331 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини