БТПП отново предлага данъчните да възстановят премиите от фиктивни начети в двоен размер

  • 26 май 2022 14:27

  • 268
  • 0
БТПП отново предлага данъчните да възстановят премиите от фиктивни начети в двоен размер
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

Българската търговско-промишлена палата (БТПП) отново изказва своето предложение данъчните да възстановят премиите от фиктивни начети в двоен размер. Това е записано в становище на БТПП по Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за данък върху добавената стойност, публикувано в последния брой на изданието на палатата "Инфобизнес".

БТПП обръща внимание, че данъчните институции често, според организацията, се занимават с фирми от "светлия" сектор, вместо да концентрират основно своите проверки върху тези от "сивата" икономика, и от този факт се генерират и най-големите загуби за бюджета и обществото. По тази причина от палатата искат да се въведе система, при която да не се допуска агентите на НАП да получават премиите си, когато актовете срещу фирмите впоследствие бъдат отменени от съда, поради процесуални нарушения или нищожност. 

В становището си по законопроекта, с който се предлагат изменения, свързани с повишаване на минималния облагаем оборот за задължителната регистрация по ЗДДС, регистрация по инициатива на органа по приходите и условията за отложено начисляване на данъка при внос, БТПП посочва, че Палатата винаги е отстоявала принципната позиция, че праговете за ДДС трябва да бъдат съобразени с икономическата действителност в България и с възможностите на бюджета.

Увеличаването на прага за регистрация по ДДС на фирмите двойно или дори тройно в рамките на двегодишен период трябва да бъде обезпечено с две основни неща: да бъдат осигурени приходи в бюджета, които да покрият по-малките суми, внесени от ДДС и данъчната администрация в рамките на капацитета й да се справи с контрола върху по-голям брой регистрирани фирми и нарушения в сивия сектор, посочва в становището си работодателската организация.

БТТП и БСК отхвърлят предложенията на КНСБ за промени в данъчната система

За БТПП е важно при всеки опит да се правят промени в режима на ДДС, да се направят прецизни анализи от какви приходоизточници ще се компенсира негативното отражение върху бюджетните приходи на увеличаването на прага за регистрация на ДДС.

При съобразяване с посочените в становището бележки, БТПП ще подкрепи Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за данъка върху добавената стойност.

Сред предложенията в пакета от антикризисни мерки на управляващите е увеличаване на прага за задължителна регистрация по ЗДДС от 50 000 лв. на 100 000 лв.

Константин Тодоров
268 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини