Икономист: Инфлацията ще надхвърли 16% в следващите 2 месеца

  • 23 май 2022 11:01

  • 674
  • 1
Икономист: Инфлацията ще надхвърли 16% в следващите 2 месеца
© Novini.bg/ Canva

"Антикризисните мерки са купуване на социален мир за идващите 2-3 месеца. Те биха стопирали социален разрив, но главно не мисля, че ще имат ефект. Есента ще има необходимост от нов пакет. Надявам се да сме в пика на инфлацията, но мисля, че в следващите 2 месеца ще подминем 16%". Това заяви за "Твоят ден" Преслав Райков, икономически анализатор.

По думите му цената за крайния потербител зависи от маржовете на търговците и прекупвачите. "Намаляването на ДДС за всички сектори при добър разчет за бюджета е добро  решение. Диференцираното ДДС е много вредно. Това внася хаос и дисбаланс", обясни той.

От своя страна Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, смята, че намаляването на ДДС при хляба ще задържи цената и ще донесе спокойствие и стабилност, но няма да доведе до спад.

"Цената зависи от търсенето и предлагането. Няма дефицит на стоки, а високите цени са определени от нарастването на цените в енергийния пазар", подчерта той.

Депутат от ДБ: По-бедните хора няма да усетят облекчението на ДДС ставката на хляба

Радина Лазарова
674 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
румен гечев - експертът по хиперинфлация

2022.05.26 | 14:23

1
ДругарЕ от ПП, далече сте още от моя рекорд, ама се движите по план. Може и да ме надминете даже. Успех в начинанието ви! Набутайте го пак до макарите на простите и злобни българи!

Добави коментар

Водещи новини