Лорер: Първите пари по Плана за възстановяване идват лятото

  • 18 май 2022 14:46

  • 611
  • 1
Лорер: Първите пари по Плана за възстановяване идват лятото
© Novini.bg

Първите пари по Плана за възстановяване и устойчивост, първият транш от Европейската комисия към България ще дойде лятото. Това заяви министърът на иновациите и растежа Даниел ЛорерДаниел ЛорерДаниел Лорер завършва компютърни науки и бизнес управление в университета в Тел Авив. Утвърждава, който беше изслушан от депутати на комисия.

„Министерството на финансите обяви, че вече можем да започнем процедури, те имат готовност да бъдат буфер междувременно. Кога това плащане ще се извърши физически, не е проблем“, поясни той.

Премиерът: Планът за възстановяване ще финансира промяната в България

Лорер отговори и на въпрос от ДПС дали има промяна в тавана на заемите от Българската банка за развитие. Той увери, че в него промяна няма и той все още 5 милиона лв.

Министърът съобщи още, че преките чуждестранни инвестиции в България се удвояват. По думите му България се справя добре с изключително тежката икономическа ситуация. И даде примери от последните две седмици. Според него България предизвиква инвеститорски интерес в по-високотехнологични производства.

"В Пловдив обявяваме нова инвестиция за 85 милиона лева – за микрооптика и ендоскопи. Следващата важна инвестиция, която обявихме, е в Плевен – нова аутомотив компания, която ще разкрие 700 работни места. Най-интересното за последните 2 седмици е японска компания, чието име няма да обявяваме все още. Тяхното намерение е да отворят мощност в България, но не за строеж на неща. Те вече имат такава в Сърбия от няколко години. Искат да направят у нас Център за развойна дейност и да разчитат на българските умни инженери", посочи министър Лорер. 

Теодора Павлова
611 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
БЕЛОМОР КАНАЛ

2022.05.18 | 17:57

1
ИСКА ДА КАЖЕ, НА КУКОВО ЛЯТО :)

Добави коментар

Водещи новини