Правителството ще инвестира в енергийна ефективност на домакинствата

  • 16 май 2022 18:42

  • 1854
  • 2
Правителството ще инвестира в енергийна ефективност на домакинствата
© Кадър БНТ
Слушай новината Слушай новината

Беше очаквано, че ще има компенсации за цените на електроенергията. За мен компенсации и дългосрочни не трябва да бъдат в едно изречение, защото са оксиморон. Оттук нататък трябва да се мине на компенсации срещу реформи. Това заяви Владислав Панев, съпредседател на „Зелено движение“, в студиото на „Още от деня“ по БНТ.

По думите му допълнителният „морков“ трябва да бъде инвестиция в саниране на сгради: „Ако има претенции за компенсации в дългосрочен план, те трябва да бъдат свързани с енергийна ефективност“.

По темата с протестите на превозвачи и на работещи в ТЕЦ „Марица 3“  Панев каза: „Г-н Ковачки не е инвестирал в екология. Затварянето на ТЕЦ „Марица 3“ е следствие на това. Утре се събираме на коалиционен съвет и ще обсъждаме отстъпката на 25 ст. облекчение на горивото. Тази мярка ще бъде като помощ на превозвачите“. Според него трябва да се сравни конкурентоспособността на нашите фирми и на чуждестранни: „Ако излезе, че те губят заради държавата, тогава трябва да бъдат взети мерки“.

Държавата ще помага с до 20 000 лв. на хората с увреждания, които стартират собствен бизнес

Относно отношенията в коалицията съпредседателят на „Зелено движение“ заяви, че има нужда от повече диалог: „Има мерки, които харесваме като предложението за вдигане на прага за регистрация, но има и такива мерки, които трябва да обсъдим внимателно. Например защо да компенсираме компании, които работят на добра печалба“.

Той призна, че реформите текат бавно: „Ние от ДБ искаме компенсация на бизнеса, но стимулиране на хората да инвестират. Инвестициите в енергийна ефективност, термопомпи ще донесат спестявания и доходност, която не може да се сравнява с тази от банковите депозити“.

Панев отрече да се задават предсрочни избори.

Novini.bg
1854 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Сития

2022.05.16 | 20:21

2
на гладния не вярва!
Гост

2022.05.16 | 19:35

1
Правителството да вземе да направи нещо, че до сега само лакърдии

Добави коментар

Водещи новини