Експерт разкри до колко може да стигне цената на втечнения газ от САЩ

  • 14 май 2022 17:35

  • 2005
  • 2
Експерт разкри до колко може да стигне цената на втечнения газ от САЩ
© NovaNews
Слушай новината Слушай новината

Доставната цена на втечнения газ от САЩ до „Топлофикация София” ще бъде около 28 долара за 1000 кубически метра газ. Всички други спекулации са без каквато и да било почва. Това е цената за транспортните разходи. След това имаме референтна цена Хенри Хъб, която - ако към днешна дата България имаше сключен дългосрочен договор – цената до „Топлофикация София” трябваше да бъде 76 лева за мегаватчас. Разбира се България няма такъв сключен договор – затова цената ще бъде по-висока. Прогнозирам цена от 155 лв./MWh, като в нея са включени всички разходи". Това заяви в предаването „Офанзива с Любо Огнянов” енергийният експерт Васил Начев в отговор на въпрос с колко може да очакваме да бъде по-ниска цената на втечнения природен газ от САЩ.

Русия спира от утре газа за България

По думите му е добре, че руският газ е бил спрян първо за България. „Представете си какво щеше да стане, ако половини или на цяла Европа беше спрян газа. Тогава нямаше да има никакъв шанс да намерим каквото и да е било свободно количество”.

„За мен „субсидирани цени” е нещо, което е по-скоро спекулативно, отколкото нещо реалистично. Когато стана шистовата революция имаше субсидии за стартирането на този сектор. Но в момента няма подобно нещо. Толкова много се изговори напоследък – единствено не съм чул само какъв ще бъде цветът на газа. Изумително е колко шум се вдигна около доставката на природен газ. За мен е добре, че се намери решение за сравнително кратък период от време”, подчерта експертът. 

Последвайте канала на

Теодора Павлова
2005 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.05.14 | 19:12

2
Кога ще разработи е нашите находища??

2022.05.14 | 19:04

1
Справка в Гугъл ми показва, че и цената на Орките е сходна, при сключени навреме договори. Значи Американският газ е два пъти по евтин към момента, 76 лв. за мегават би била перфектна цена

Добави коментар

Водещи новини