КНСБ иска таванът на пенсиите да отпадне от 1 юли или най-късно от 1 януари догодина

  • 14 май 2022 08:34

  • 975
  • 2
КНСБ иска таванът на пенсиите да отпадне от 1 юли или най-късно от 1 януари догодина
© Novini.bg

Таванът на пенсиите да отпадне още от 1 юли тази година или най-късно от 1 януари догодина – за това ще настоява КНСБ пред междуведомствената работна група, която обсъжда вариантите за планираното от управляващите увеличение на пенсиите, съобщава БНР.

В момента максималната пенсия е 1500 лева и около 34 000 души са засегнати от това ограничение.

Гьоков: Пенсионерите ще бъдат приятно изненадани

Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че синдикатът иска предстоящото увеличение на пенсиите от 1 юли да бъде диференцирано според техния размер.

"Някой може да твърди, че е несправедливо, но само по този начин можем да интегрираме тези прословути 60 лева безболезнено в общият размер на пенсията, без някой да остане с по-малък общ доход, отколкотко получава сега преди първи юли. И това трябва да стане ясно на политиците, че най-накрая тази вакханалия с даването пари на калпак трябва да спре, трябва да се върнем към основният принцип на пенсионната система: принос-права, за да възстановим доверието на младите", коментира Пламен Димитров.

Социалният министър Георги Гьоков обяви през седмицата, че се обсъждат над десет варианта за увеличение, като той предлага то да е с 10 процента от 1 юли, да има ново повишение от 1 октомври и да продължи изплащането на добавка от 60 лева заради инфлацията.

Весела Найденова
975 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Българин

2022.05.14 | 10:26

2
Даже са се забавили
Еми...

2022.05.14 | 09:45

1
началниците на кнсб искат да се пенсионират.

Добави коментар

Водещи новини