Калоян Стайков: Липсата на информация за газа ни превръща в литературни анализатори

  • 12 май 2022 09:33

  • 473
  • 0
Калоян Стайков: Липсата на информация за газа ни превръща в литературни анализатори
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

"Липсата на информация по този процес ни превръща в литературни анализатори – какво е искал да каже авторът с нещо. Няма достатъчно яснота, всички гадаем – анализатори, бизнес или просто домакинства, които се чудят ще има ли топла вода или няма да има." Това каза пред БНР Калоян Стайков от Института за енергиен мениджмънт за ситуацията с неизвестните около цените на газа и доставките на синьо гориво.

Стайков отбеляза, че от "Булгаргаз" идват едни съобщения за договорени количества газ, а сега след посещението на премиера в САЩ се появяват нови.

"Което означава, че ако "Булгаргаз" има предварителни договорки, стават прекалено много количествата. Цялата липса на информация дава възможност за твърде много спекулации. В момента всеки спекулира какво се случва."

"В момента нищо не знаем и това е големият проблем. Проблемът не е цената сама по себе си. Проблемът е, че няма никаква информация от какво зависи тази цена, за какъв период определени фактори влияят върху нея, какви ще са доставчиците – дали ще са за 3 месеца, за 9 месеца, за 12 месеца. В момента бизнесът работи две седмици при нови условия, на май месец, обаче не знае каква цена ще заплаща", коментира Стайков в предаването "Преди всички".

При всички условности и проблеми с договора с "Газпром" там имаше горе-долу предвидимост, знаехме от какво зависи цената, можеше да се направи някаква прогноза, отбеляза Калоян Стайков. По думите му "сега и това няма", а управляващите нямат достатъчно добра комуникация с бизнеса.

Рамадан Аталай: Няма как втечненият газ да е по-евтин от тръбния, защото разходите за доставка го оскъпяват

Относно доставките на втечнен газ от САЩ експертът посочи, че ще има допълнителни разходи за транспорт, регазификация, пренос до нас.

Калоян Стайков е на мнение, че има възможности да се работи и с друг петрол, освен руския, но "дори на европейско ниво тази ситуация не е достатъчно изчистена и продължава да има доста спорове".

Експертът подчерта, че пропускаме време за подготовка и "до последно се поддържа тезата, че трябва да останем в тази матрица".

Предложението за по-ниска цена на 50 литра бензин за домакинствата месечно според Стайков "нито технически, нито логически би имало сериозен ефект".

"Самото предложение изглежда странно."

Последвайте канала на

Теодора Александрова
473 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини