Трайчо Трайков разкри коя е била първата голяма хибридна атака срещу България

  • 11 май 2022 07:51

  • 2267
  • 4
Трайчо Трайков разкри коя е била първата голяма хибридна атака срещу България
© Кадър - Нова телевизия

"Първата голяма хибридна атака в България беше за шистовия газ", каза Трайчо ТрайковТрайчо Трайков Трайчо Трайков е бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в правителството на Бойко пред Нова телевизия и обясни, че по онова време дори не е имало такъв термин и политиците не са били наясно какво се случва.

Макар да не беше категоричен как точно е вървяла пропагандата срещу шистовия газ, Трайков добави, че от една странна е имало разработки на службите, а от друга се е знаело, за брюкселски неправителствени организации, които финансират говоренето срещу проучванията за шистов газ. 

По времето на неговия мандат в министерство на енергетиката в България петролният газов гигант от САЩ "Шеврон" имаше интерес да проучи българските находища.

През лятото на 2011 г. компанията получи петгодишно разрешително за търсене и проучване на шистов газ в Североизточна България. След това обаче парламентът наложи мораториум върху така наречения фракинг - технологията на хидравлично разбиване, чрез което се проучва и добива газ от шисти.

От Chevron бяха предложили 30 млн. евро на държавата за разрешителното за проучване в площта "Блок 1 Нови пазар". Теренът покрива територията на областите Разград, Силистра, Добрич, Шумен и Варна и е с размер 4398 кв. км.. Американската компания предлагаше и работна програма на обща стойност 50 млн. евро. Прогнозата, на която стъпваше американската компания беше, че България разполага със залежи на шистов газ от 481 млрд. куб.м и с над 200 млн. барела шистов нефт.

Хиновски: В България има големи залежи на газ, това плаши "Газпром"

Трайков каза, че настроенията тогава са били част от общ контекст в Европа и само две държави не са наложили мораториум - Полша и Естония. 

"МОСВ беше много "за" и въпреки това в деня в който бях в Тунис с премиера, парламентът гласува мораториум. Мнението на депутатите се смени от твърдо "да" на мълчаливо "не".", каза Трайков.  

Той цитира и един филм, който се е използвал тогава като част от дезинформационната кампания, в който почти всичко се е оказало фалшиви твърдения. 

"Има рискове, но те са слабо вероятни и управляеми, както във всеки бизнес от добивната индустрия", обясни Трайчо ТрайковТрайчо Трайков Трайчо Трайков е бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в правителството на Бойко.  "Протестират хора, които иначе търпят десетилетия - нали сте ходили в Марица Изток и знаете какво се случва!" 

Калина Христова
2267 4

Коментари 4

Добави коментар
БЕЛОМОР КАНАЛ

2022.05.11 | 08:43

4
ТАКА КАК СТЕ ЗИНАЛИ С АЛЧНИТЕ МУЦУНИ, МНОГО Е УДОБНО :)
ГЮБРЕТА

2022.05.11 | 08:42

3
СЕГА! ПОЧВАЙТЕ ДА ЧУКАТЕ БЕТОНА ПО МОРЕТО, ДА ГО ИЗЧИСТИТЕ, ДА НЕ ВИ ЧУКАМ ЗЪБИТЕ, АЗ!
ГЮБРЕТА

2022.05.11 | 08:41

2
КАЗАХ ВИ! Е КАТО ИДЕТЕ В СВЕТА НА МАЙКА ВИ Г О В Н А Р И Я ЗАВИРАТЕ И ЕДИН ПО-ДЕ БЕЛ МАРКУЧ ОТЗАД И ПОЧВАТЕ ДА ПОМПАТЕ. НЕФТЬ, ГАЗ. НЕФТЬ, ГАЗ.... :) mover. uz/ watch/TExVB9Gj
БЕЛОМОР КАНАЛ

2022.05.11 | 08:32

1
ШИСТОВ ГАЗ НЕМА. Е ПОНЕ ИЗВЪН САЩ НЕ Е ОТКРИТ ОЩЕ :) МОЖЕ БИ ЗАЩОТО И НИКОЙ ДРУГ НЕ Е ХОДИЛ ДО ЛУНАТА ;) НЕКОЛКО ПЪТИ :)

Добави коментар

Водещи новини