КНСБ: Има недостиг на 200 000 работници в България

  • 10 май 2022 09:35

  • 703
  • 3
КНСБ: Има недостиг на 200 000 работници в България
© Novini.bg

Недостиг на над 200 000 работници има в България Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров в студиото на "Денят започва". Той допълни, че у нас има дефицитен пазар на труда.

Днес започва деветият конгрес на КНСБ. Той ще очертае постигнатото през последните 5 години и хоризонта за работеща България до 2027 г. Мотото му е “За сигурно бъдеще в зелените и дигитални промени”.

Пламен Димитров: Трябва да има национален план за справедлив преход към зелена икономика

В "Денят започва" генералният секретар на Международната конфедерация на профсъюзите Шарън Бъроу отбеляза, че световната икономиката е съсипана от множество кризи, а нивата на неравенство са исторически.

"Ние искаме заетост, работни места, които да имат най-голямата възможна сигурност. Искаме справедлив преход, т.е. да седнем на масата с работодателите и правителството, за да се разберем. Трябват ни обаче и заплати. Не можем да се справяме с разходите за живот. Това е лошо за хората, но и за икономиката, защото няма кой да потребява и разбира се, трябва да имаш достойно заплащане за труда, който полагаш." - каза Бъроу.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров изтъкна, че у нас има сектори, за които е много трудно да се намерят кадри.

"Имаме жестоко дефицитен пазар на труда и дори да има някакви сътресения в някои сектори, които виждаме заради спрените доставки на газ - сладкарския бизнес, тежките индустрии и т.н. и това, което сигурно предстои, е още по-негативно. Има със сигурност възможност те да бъдат поети от други предприятия, които търсят работници в момента и не могат да намерят никакви - нито ниско квалифицирани, нито средно, нито високо квалифицирани. Така че в близък план аз не мисля, че основният ни проблем би бил повишаване на безработицата, да не кажа, че тя в момента е под 5 %." - отбеляза Пламен Димитров.

Радина Лазарова
703 3

Коментари 3

Добави коментар
Трудовак

2022.05.10 | 10:31

3
Горе-долу за толкова са обявите, някои от които стоят с години по сайтовете. То за такива пари... само транспортът и храната докато си на работа и остават наполовина. А сметките, а пазар за вкъщи? А който пуши, или един път иска да излезе на ресторант с половинката си. Не ми се мисли за тези със заеми или които са на квартира! Какво правим? В същото време всеки ден по минимум 8 часа, абе вие луди ли сте???

2022.05.10 | 10:16

2
Има недостиг на балъци, които да опъват каиша за стинки.
ИВАН

2022.05.10 | 09:49

1
ИМА, ЗА ПО 800 ЛВ. ЗАПЛАТА !

Добави коментар

Водещи новини