Александър Николов: Координационен център за газ в България ще подобри европейската енергийна свързаност

  • 02 май 2022 20:00

  • 1359
  • 7
Александър Николов: Координационен център за газ в България ще подобри европейската енергийна свързаност
© Министерство на енергетиката
Слушай новината Слушай новината

Министърът на енергетиката Александър НиколовАлександър НиколовАлександър Николов е Магистър по финанси от УНСС. През последните няколко месеца е изпълнителен е днес в Брюксел за участие в извънредно заседание на Съвет „Енергетика“ на ЕС. Министрите обсъдиха прекратените доставки на природен газ за България и Полша от страна на руския монополист „Газпром“. Съветът единодушно заяви своята солидарност със София и Варшава, и осъди действията на руската компания-доставчик като грубо нарушаване на действащи договори, съобщиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката.

„Убедени сме, че запазването на единството на Съюза, споделяне на солидарността и обединяване на усилията на държавите членки е правилният път напред в настоящата безпрецедентна ситуация“ заяви в своето изказване министър Николов. Той подчерта значението на координацията между държавите членки за осигуряване на газовите доставки в необходимия обем.

„България подкрепя предложението на Европейската комисия за Съвместна платформа за общо закупуване на природен газ. Договорената за създаване регионална работна група като част от тази платформа ще бъде добра възможност за обсъждане на редица сценарии за енергийни смущения и намиране на решения в координация и солидарност. България е в тясно сътрудничество с ЕК и работи по детайлизиране на параметрите и прецизиране на обхвата на групата, чиято първа среща ще се проведе на 5 май в София“, изтъкна министърът.

След срещи в Брюксел: Добри новини за природния газ

Друга важна тема, която министрите обсъдиха, е диверсификацията на енергийните източници. „Ускорено се работи по техническото приключване до средата на годината на газовата междусистемна връзка с Гърция. Ефективното въвеждане в експлоатация на интерконектора има ключово значение за реалната диверсификация на газовите потоци в Югоизточна Европа“ подчерта Александър НиколовАлександър НиколовАлександър Николов е Магистър по финанси от УНСС. През последните няколко месеца е изпълнителен.

Константин Тодоров
1359 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
hammer1907

2022.05.03 | 00:57

7
що се правят на ударени.купуват през частни компаний и го препродават на такива като нас на по-висока цена.Газпром през послесните дни подава на маж

2022.05.02 | 23:51

6
Тоя наред ли е? Баси, само тъпотии ръси!
Диди

2022.05.02 | 23:38

5
Тези момчета дойдоха с лъжи и измами на власт така си и продължават

2022.05.02 | 20:12

1
Тои хляба е 2,50 лв вече тоя пикльо се прави на важен час по скоро трябва да ги изринем
много скоро

2022.05.02 | 22:02

4
няколко месеца давам и ще има справедлив гняв народен
Гост

2022.05.02 | 21:04

3
Николов за чеп не ставаш мой човек
Цв

2022.05.02 | 20:33

2
Какво ще разпределяш пич? Ще прекупувате и разпределяте, защото целия ЕС ще си скубе косата.

Добави коментар

Водещи новини