"Булгаргаз" отговори на обвиненията за посредници при газовите доставки

  • 02 май 2022 18:29

  • 3622
  • 11
"Булгаргаз" отговори на обвиненията за посредници при газовите доставки
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

"Булгаргаз" ЕАД излезе със становище относно осигуряването на необходимия природен газ след спирането на газовите доставки от "Газпром експорт“.

От дружеството посочват, че след уведомлението на "Газпром експорт" от 26 април 2022 г. за преустановяване на доставките, "Булгаргаз" е предприело незабавни действия по осигуряването на газ за клиентите си по договорите за доставка. От дружеството припомнят, че са инициирали кореспонденция с "Газпром експорт" с цел изясняване на конкретни детайли по предложения нов механизъм за извършване на плащанията по договора между двете страни.

"В резултат на това "Газпром експорт" показа нежелание за търговски диалог за постигане на взаимноприемливи решения, с цел изпълнение на двустранните задължения по договора и прекрати подаването на природен газ за българската страна", посочват от "Булгаргаз".

На 26 април "Булгаргаз" е отправило писмено искане до търговци на природен газ, осъществяващи дейност на българския и регионални газови пазари, за предоставяне на оферти, които да включват конкретни условия за доставка на количества природен газ до края на април и за май 2022 г.

Запитвания относно възможността за доставка на природен газ в обеми, необходими да задоволят потреблението на българския потребител след преустановяване на тези по дългосрочния договор с "Газпром експорт" бяха изпратени до 12 активни търговци на пазара в България и съседните държави, уточнява дружеството.

Част от компаниите информираха, че нямат възможност да предоставят предложения за посочения период. След извършен анализ на подадените предложения, класирани бяха седем оферти от трима доставчици при критерий "най-ниска доставна цена", посочва "Булгаргаз". Класирането на офертите се извърши съгласно условията на „Булгаргаз“ ЕАД и до осигуряване на необходимите количества, с цел изпълнение на подадените обвързващи заявки от българските клиенти за май 2022 г. и гарантиране сигурността и непрекъснатостта на доставките, допълват от дружеството.

За да бъдат осигурени допълнителни количества през април 2022 г., "Булгаргаз" реализира сделки по закупуване на количества и на организирания борсов пазар в страната.

Относно твърденията, че се използват посредници, следва да бъде уточнено, че и в създалата се ситуация, "Булгаргаз" ЕАД осигурява алтернативните количества природен газ чрез дружества доставчици, каквото е и "Газпром експорт", посочват от дружеството. От там уточняват, че обичайно производителите са отделни компании от доставчиците, с ясно разграничени дейности - по добив и производство, респективно търговия и доставка.

Борисов към управляващите: Затъвате все повече и повече

Количествата са осигурени от утвърдени компании, опериращи не само на българския и съседните газови пазари, с доказана добра търговска репутация и широко портфолио, посочват от "Булгаргаз".

Относно спекулациите за цените, на които са реализирани тези сделки, следва да се има предвид, че дори България да бе приела искането на руската страна за използване на механизъм за заплащане на доставките на природен газ, различен от този уговорен с договора, то цената най-вероятно би търпяла непредвидими промени, предвид липсата на яснота за обменния курс и липсата на възможност на българската страна да осъществява контрол в процеса на превалутиране, заложен в предложението на "Газпром експорт", уточняват от "Булгаргаз".

С цел да бъдат ограничени последиците от действията на "Газпром експорт", "Булгаргаз" предприе всички необходими действия, непротиворечащи на българското законодателство, да осигури целостта на газопреносната система на страната и непрекъснатост на доставките за българските битови и индустриални потребители, посочват още от дружеството. 

Константин Тодоров
3622 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар
баба гицка

2022.05.02 | 23:46

11
САМО ГЕРБ - оставка за тъпите лъжци
Абе

2022.05.02 | 21:41

10
Киро и Кокорчо трябва да се обесят!

2022.05.02 | 20:13

7
Кажете цена бе лъжци хляба е 2,50 лв вече те си дрънкат глупости трябва да ги изметем
Номер8

2022.05.02 | 21:08

9
Ти чакаш да стане 2.50 нали , червен пидаааллл..

2022.05.02 | 20:22

8
Къде е 2.50 я кажи, троле ?

2022.05.02 | 19:53

6
нашите какво се правят на ощипани и на едно дете му е ясно защо плащаме в долари за газа сащ вече конфискуваха триста милиарда долара как очаквате да приема валута те да не пасат трева
Еми...

2022.05.02 | 19:22

3
Нa всички e яснo кaквo стaвa - шaнтaж сpeщy Бългapия, зa дa oстaвим пyтлep дa paзцeпи Евpoпa. Еми нe, нeмa дa стaнe. Квичaт eдинствeнo oт пeтaтa кoлoнa, нa кoитo пpeкpaтявaнeтo нa дoгoвopитe с гъзпpoм им изядoхa дoхoдитe. Мpeтe.

2022.05.02 | 19:46

5
БЪЛГАРИЯ И СЕГА КУПУВА ОТ ГАЗПРОМ

2022.05.02 | 19:45

4
БУЛГАРГАЗ МОЖЕ ДА ЛЪЖЕ
А ★♠♪©°

2022.05.02 | 19:21

2
..ВИЕ НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ , ЧЕ БОРИСОВ АКО БЕШЕ ПРЕМИЕР , ТАКА ЩЕШЕ ДА НАПРАВИ , ЧЕ ГАЗА НЯМАШЕ ДА БЪДЕ СПРЯН ....ТЪЪЪПИ ЦЪЪУРВУЛИ...НЕВЕЖИ...
ПУТИН В ШОК

2022.05.02 | 18:50

1
Оставам без ЕВРАЦИ.....

Добави коментар

Водещи новини