Александър Николов: Газът у нас ще бъде по-скъп от следващата седмица

  • 30 април 2022 19:17

  • 3439
  • 13
Александър Николов: Газът у нас ще бъде по-скъп от следващата седмица
© БНТ
Слушай новината Слушай новината

Проблемът е в зависимостта на Европа от доставките на газ от Русия. Това каза в предаването "Говори сега" по БНТ министърът на енергетиката Александър НиколовАлександър НиколовАлександър Николов е Магистър по финанси от УНСС. През последните няколко месеца е изпълнителен.

На въпрос дали лично той е взел решение да не подписва анекса с "Газпром", Николов заяви:"По никакъв начин не съм имал нужда от съвет от който и да е. "Булгаргаз" спази всички възможни дипломатически изисквания. Няма как на каквато и разумна основа да се подпише онова, което дойде от "Газпром". Първо - защото съдържа елементи, които са неприемливи, второ - защото поставя България в незавидно положение. Трето - защото който и да разпише това нещо, той е потенциален клиент на прокуратурата. Четвърто - защото ако се разпише това нещо, означава изключително тежки финансови последици за "Булгаргаз", обясни Николов.

Според него, при подписване на този анекс, има риск от повишаване на цената на газа.

Българската страна не е нарушила каквато и да е клауза, категоричен е министърът.

Имахме среща в Брюксел, следва среща на 2 май между всички енергийни министри. Основната тема ще бъде какви действия ще предприемат различните държави. Зависимостта на Австрия и Германия е доста по-различна от българската, обясни министър Николов. Очаквам да има единна позиция на ЕС, допълни той.

Много е лесно да се спекулира с цените. "Булгаргаз" прави всичко възможно да осигури конкурента цена, заяви Николов.

Частично, количествата, които не се консумират в Гърция, остават в България. Това са излишъци и съвсем нормално е, ако цената им е конкурентна, "Булгаргаз" да се възползва от тях, обясни Николов.

Рамадан Аталай: Газът за 70 евро от Русия ще го получаваме за над 100 евро от Гърция

От следващата седмица газът у нас ще бъде по-скъп, в зависимост какво ще успеем да договорим с Азербайджан, каза Николов.

Според него обаче, средносрочно до дългосрочно, цената на газа в европейския регион ще намалява. В момента се изследват системите на консумация и зависимостта на електрическа енергия. Когато миксът се погледне на регионално ниво, а не на национално, това променя драстично системата, смята енергийният министър.

На ниво количества природен газ в България, не следва да се очакват нарушения в доставките. Цената зависи от "Газпром" на ниво Европа, обясни Николов.

Спекулацията с поведение на държавно дружество, нагнетяване на напрежение, е изключително излишно, заяви Николов в отговор на въпроса дали е възможно цената на газа да се повиши с 35%.

Бизнесът не ни изнудва, смята енергийният министър.

Константин Тодоров
3439 13

Свързани новини

Коментари 13

Добави коментар
Уууу

2022.04.30 | 19:44

6
Така е като целувате задника на тъпите кравари фашистите европейци.Но скоро ще започнете да припиквате като идиотите Азовци защото рано или късно всичко се връща

2022.05.01 | 20:32

13
Какво чакаш. Отивай в кочината русия
Умномислещ

2022.05.01 | 06:23

12
ТОЯ ДО ВЧЕРА ТЪРСЕШЕ ВХОДА НА МИНИСТЕРСТВОТО,ДНЕС ВЕЧЕ РЕШАВА СВЕТОВНИ ПРОБЛЕМИ.СМЕШЕН ТЪПАНАР.

2022.04.30 | 23:41

11
Какъв гений

2022.04.30 | 21:36

10
Здравейте измамници .. Две различни мнения на Министър и вицепремиер в момента .. Докога ще ни мятате по върбите и ще се будалкате сексуално със народа ?Асен Василев: От май цената на газа може да падне 30 април 2022 19:35

2022.04.30 | 21:01

9
Подкрепям Украйна, а не Русия, поради следните причини: 1. Украйна е братски народ. 2. Ние сме християнизирали Украйна. 3. Дали сме азбуката на Киевска Рус. 4. 70% от войнишкия състав в руската армия през 1878г. са украинци. 5. Над 200 000 българи са се преселили в земите на Украйна, област Бесарабия. 6. Украйна признава, че е получила азбуката и християнството от България (за разлика от Русия). 7. Украйна никога не е организирала и финансирала бунтове, метежи, въстания и преврати в България. 8. Украйна никога не е организирала политически убийства в България. 9. Украйна никога не е крала архивите ни. 10. Украйна не е крала златния ни резерв. 11. Украйна никога не е разпокъсвала землището ни. 12. Украйна никога не е насъсквала Сърбия, Румъния или Турция да ни нападнат. 13. Украйна не е измисляла нови, несъществуващи езици. 14. Украйна не е измисляла несъществуващите македонска, тракийска, шопска и добруджанска нации. 15. Украйна никога не ни е обявявала ВОЙНА!!! 16. Украйна никога не е прехвърляла диверсионни групи на наша територия. 17. Украйна никога не е имала свои "украинофилски" партии в България, имащи за цел дестабилизацията на държавата и обществото. 18. Украйна никога не е финансирала и поддържала национални движения „Украинофили“, нито участва в правенето на събори, където се веят украински знамена. 19. Украйна не ни продава най-скъпия петрол и газ в Европа. 20. Украйна не заселва стотици хиляди украинци по нашето Черноморие. 21. Украйна не е пращала въоръжени терористи в България. 22. Украински политици не са заявявали, че ще ни изкупят и другата половина от Черноморието, след като вече били изкупили едната половина. 23. Украйна не е финансирала чудовищни терористични атентати в България, най-големите и кървави в света за времето си. 24. Украйна не е промила мозъците на 80% от българите да ѝ се кланят и да предават България, нито дели хората на украинофили и украинофоби, за да внася допълнително разделение и разединение у българите. 25. Украйна не е нападала (за последните 1000 г.), бомбардирала и окупирала България. 26. Украйна не притежава между 30 и 50% от българската икономика и не ни държи в 100-процентова енергийна зависимост от нея посредством свои хора в българския парламент, съдебни и правоохранителни служби и структури. 27. Украйна няма 45-метрови паметници, символизиращи престъпен режим и не ни заплашва, че ще ни се случи случка, ако ги махнем. 28. Украйна не ни е пренаписвала и фалшифицирала историята. 29. Украйна не ни натяква постоянно как ни била освобождавала два пъти и как трябва да сме ѝ вечно благодарни, тоест надупени и подчинени. 30. Украйна не е поставяла свое марионетно правителство и престъпен режим и диктатура, които управляваха 45 години, избиха цвета и елита на нацията и върнаха България със 100 години назад в развитието и. Има и други причини, но тези са основните.
Ние

2022.04.30 | 20:29

8
Оказа се, че пациентите за Карлуково от правителството, не са двама а трима.
ДУХАЧИ БЪЛГАРСКИ

2022.04.30 | 19:54

7
И ДА КУПИТЕ СВЕЖО ГОРИВО ЗА КОЗЛОХУЙ! :)
Еми...

2022.04.30 | 19:42

5
Да вдигнат транзитните такси за сърбия с толкова и да се приключва.
АЗЕРБАЙДЖАН

2022.04.30 | 19:39

4
ЗНАЕ ЛИ, ЧЕ СЕ ДОГОВАРЯТЕ? :)
ГЮБРЕТАТА

2022.04.30 | 19:37

3
ДОТИРАТ И ТОКА В СЪРБИЯ :) НЕ САМО ЗЛАТОТО ВИ ВЗЕХА, ДА ПЛАЩАТ ЗАЕМА ЗА ХУЗАРСКИТЕ ПРА СЕТА :)

Добави коментар

Водещи новини