България ще създаде първата регионална платформа за закупуване на енергия

  • 28 април 2022 22:25

  • 2542
  • 6
България ще създаде първата регионална платформа за закупуване на енергия
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

След обявеното вчера от Газпром спиране на доставките на газ за България заместник министър-председателят на страната Асен Василев проведе серия от срещи в Комисията. Като резултат от днешните срещи Европейската комисия и България се договориха да създадат в София първата регионална работна група като част от платформата на ЕС за закупуване на енергия. В рамките на този пилотен проект ще бъдат разгледани нуждите от газ и електричество, техните цени и потоци, както и инфраструктурните аспекти.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 11777

Регионалната работна група ще се съсредоточи върху предстоящата година и ще предостави специфичен регионален експертен опит и ноу-хау за разработването и прилагането на плана за действие REPowerEU с цел намаляване на зависимостта от руски изкопаеми горива, запълване на хранилищата за следващата зима и допълнително ускоряване на декарбонизацията в енергийния сектор. Тя ще подпомага и координира прилагането на плановете за съвместна подготвеност в региона, включително закупуването на международния пазар, съхранението и междусистемните връзки, като по този се допринесе за сигурността на доставките в България, региона, енергийната общност и не само.

След срещи в Брюксел: Добри новини за природния газ

Във връзка с тази работна група България ще се свърже със съседни държави и ще организира първата министерска среща на 5 май.

Работата на групата ще се основе по-специално на подготовката на Европейската комисия за различни сценарии, свързани със спиране на енергийните доставки, в тясно сътрудничество и солидарност с държавите членки и международните партньори. Тя ще представи плана REPowerEU следващия месец.

Теодора Павлова
2542 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2022.04.29 | 08:05

6
Какво доверие имахме в ПП .Какви надежди.ПП изгуби доверието на своите избиратели.Докаде докараха България .Нищо добро ?Грябва отново избори и ПП да си ходяд ,докато съвсем не са провалили България ,но то позле накъде.
слаботоков

2022.04.29 | 07:46

5
Малоумници .
Супер. Много съм доволен.

2022.04.28 | 22:45

1
Сложете хурката на варварите руснаци.
Много доволен?

2022.04.29 | 06:58

4
Увеличаване на цената?
Луд

2022.04.29 | 06:57

3
Докато е очевидно, че целият свят се върти около Украйна.
Анонимен

2022.04.28 | 22:48

2
Много тъпи и наивни тез руснаци. Самозалъгват се че света се върти около Русия.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини