Експерт: Хората с по-ниски доходи орязват стандарта си на живот, свалят разходите за храна

  • 22 април 2022 10:46

  • 1179
  • 4
Експерт: Хората с по-ниски доходи орязват стандарта си на живот, свалят разходите за храна
© Novini.bg

"Високата инфлация и галопиращите цени оказват по-сериозно влияние върху хората с по-ниски доходи, хората, които получават доходи, които едва покриват месечните им нужди. Тези хора, заради увеличените разходи, основно за храни, горива, отопление в момента се чувстват все по-затруднени." Това коментира пред БНР консултантът Тихомир Тошев от Кредит център.

"Хората с по-ниски доходи орязват стандарта си на живот."

Според Тошев цените на горивата не възпрепятстват българите да пътуват за празниците, а хипермаркетите са пълни и скъпото агнешко се купува.

Ръст на цените: Ето какво най-много е поскъпнало през март

"Всички това показва, че в една част от българите има запас от спестявания, които те ползват в момента, за да покриват тази разлика в цените. Това няма да може да продължи много."

Спестяванията на 80% от хората са до 10 000 лева, посочи Тошев.

"И е много вероятно в следващите месеци до година да се стопят, ако доходите им не започнат да растат. Работодателите, които държат на служителите се, започват да коригират възнагражденията в посока нагоре, за да компенсират инфлацията."

Безработицата в момента е на рекордно ниско ниво. Много фирми обявяват свободни работни места за бежанците от Украйна, отбеляза Тихомир Тошев. По думите му търсенето на работна ръка в повечето сектори е много активно, а според проучване около 20 на сто от смятащите, че доходите им са с понижена покупателна способност, активно търсят нова работа.

Хората свалят разходите си за храна, с приоритет са сметките и вноските по кредитите, а ако останат пари – те отиват за дрехи и почивки, поясни Тихомир Тошев.

НСИ: Нов скок на инфлацията през март

Кредитният пазар продължава да бъде активен, има сериозен ръст на ипотечното кредитиране от началото на годината, ръст има и при потребителското кредитиране, стана ясно от думите на експерта.

"Очаквам, че и тази година ще остане година на ниските лихви в България. От средата на следващата година е много вероятно и при нас лихвите да тръгнат леко нагоре."

Тошев не очаква в следващите две години да има сериозно поскъпване на вноските по изтеглените кредити. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1179 4

Коментари 4

Добави коментар

2022.04.22 | 13:35

4
Бойко Борисов дойде в най голямата икономическа криза 2009 и не я усетихме. Ето сега всеки може да направи разликата. Българина за 10 години спести 10 милиарда по банки, а сега ще тегли за да оцелее.
Platen optimist

2022.04.22 | 12:08

3
Kato v dobroto staro vreme s ministrite Lukankov i Maslarova.

2022.04.22 | 11:20

1
Скоро ще я спрат даже храната.
Kiro Holesterola

2022.04.22 | 12:07

2
Pravime kakvoto kaje Bay Dan.

Добави коментар

Водещи новини